Ova pića i jela su najveći ‘krivci’ za loše zube: Tri stvari su recept za spas

Održavanje oralne higijene (Foto: Pexels)

Održavanje zdravih zubi i desni zahtijeva više od redovitog pranja i posjeta stomatologu. Ono što jedemo i pijemo ima velik utjecaj na oralno zdravlje. Neke namirnice tako mogu oštetiti zubnu caklinu, uzrokovati karijes i druge dentalne probleme.

Popis namirnica koje je potrebno izbjegavati kako bi očuvali zdravlje zubi objasnili su dentalni radnici za CBS. Estetska stomatologinja dr. Lana Rozenberg ‘najvećim krivcima’ proglasila je mnogima omiljena gazirana pića, sportska pića, energetska pića, pa čak i voćne sokove.

Osim toga, ističe da i ostala kisela hrana i piće također mogu biti štetni. Razlog za to je taj što kiselost može nagristi zubnu caklinu što može dovesti do karijesa ili preosjetljivosti zubi. U tu kategoriju ubrajaju se i kava i vino.

Pranje zubi, ilustracija (Foto: Pixabay)

Još neprijatelja

Također, za zube nisu dobri ni gumeni bomboni, ali ni suho voće. Razlog je taj što se oni lijepe za zube i ulaze u pukotine, zbog čega ih je teško očistiti. Sve to predstavlja veći rizik od karijesa, istaknula je dentalna higijeničarka Whitney DiFoggio.

Nadalje, poželjno je izbjegavati i ugljikohidrate poput kruha, tjestenine, čipsa i slanih krekera. Oni su problematični zbog toga što se razgrađuju na šećere u ustima, lijepe se za zube i povećavaju mogućnost karijesa, objašnjavaju stručnjaci.

Ipak, postoje i načini na koje je moguće smanjiti štetne učinke prethodno navedenih namirnica na zube. Prije svega, potrebno je održavati dobru oralnu higijenu što podrazumijeva svakodnevno pranje zubi i čišćenje zubnim koncem.


‘Nevidljiva bolest’ pogađa 400 tisuća Hrvata: A u bolnicama uopće nema ni pretrage

Tri metode koje pomažu

Nadalje, na zdravlje zubi može utjecati redoslijed konzumiranja hrane. Sukladno tome, važno je nakon slatke i ljepljive hrane pojesti namirnice bogate vlaknima poput jabuke ili mrkve. Na taj način će se postići prirodno čišćenje.

Također, savjetuje se konzumacija vode nakon jela, dok se četkanje zubi preporuča tek oko sat vremena nakon jela.

Zaključno, kako bi očuvali zdravlje zubi preporuča se i što dulje žvakanje hrane, kao i žvakaće gume koje svakako mogu biti korisne.


Komentari