Opasno stanje uzrokuje niz teških bolesti: Često je u ljetnim mjesecima, evo i zašto

Muškarac, ilustracija (Foto: Pixabay)

Način na koji doživljavamo usamljenost razlikuje se od osobe do osobe, ali može imati duboke posljedice, osobito na naše zdravlje.

„Usamljenost je osjećaj koji ćemo svi doživjeti u nekom trenutku svog života. Osjećamo se usamljeno zato što nemamo dovoljno društvene interakcije,“ rekla je Lisa Gunn, voditeljica prevencije mentalnog zdravlja u najvećoj dobrotvornoj zdravstvenoj organizaciji u Velikoj Britaniji Nuffield Health.

„Usamljenost ne znači samo biti fizički odvojen od drugih. Usamljenost je emocionalno stanje koje uključuje osjećaj nepovezanosti ili mentalne odvojenosti. To ima smisla s obzirom na to da nas sada više nego ikada oblikuje društveno okruženje i priroda veza.“

Dakle, koji su različiti načini na koje usamljenost može utjecati na vaše zdravlje? Zdravstveni stručnjaci naveli su sve što trebate znati.

Legionarska bolest: Ovo su simptomi bolesti od koje je danas u Zagrebu umrlo nekoliko ljudi


Što može uzrokovati usamljenost?

Gunn kaže da se možete osjećati usamljeno jer se ne viđate dovoljno s drugima.

„Pojačani osjećaj usamljenosti čest je u ljetnim mjesecima kada se čini da svi uživaju u odmoru s prijateljima, a vi nemate s kime stvarati takve uspomene“, rekla je.

Ponekad se također možete osjećati usamljeno kada ste u društvu. Gunn kaže da je to obično popraćeno osjećajem praznine ili nepovezanosti.

„Određeni životni događaji poput prekida veze, teškog gubitka ili odlaska u mirovinu mogu biti razlog zbog kojega se osjećate usamljeno. Kad nekog ili nešto izgubimo možemo odjednom postati manje društveni“, rekla je.

„Također postoje slučajevi kada vrijeme provedeno u društvu može izazvati osjećaj usamljenosti. Na primjer, imati dijete ili započeti novi posao može značiti nove društvene krugove, ali oni ne moraju nužno zadovoljiti naše društvene potrebe.“

@zagrebinfo Koja je vaša tajna rješavanja stresa? #zagrebinfo #zagreb #posao #stres #stress #job #relax #anketa ♬ original sound – zagreb.info

Bolesti srca i moždani udar

Glavna farmaceutkinja u Pharmici Carolina Goncalves kaže da usamljenost, osobito kronična usamljenost, može imati negativan utjecaj na naše zdravlje.

„Istraživanja pokazuju da su usamljenost i loši društveni odnosi povezani s povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara“, rekla je.

Kronična usamljenost može uzrokovati psihološki stres, podižući razinu hormona stresa, što s vremenom može oštetiti arterije, što dovodi do stanja poput hipertenzije i ateroskleroze.

Opaka bolest čiji se simptomi teško prepoznaju: ‘Od zdravog čovjeka postao sam nepokretan’

Proizvodnja upalnih citokina

Osim toga, Goncalves je također rekla da istraživanja pokazuju da stres i društvena izolacija mogu povećati proizvodnju upalnih citokina (signalnih proteina koji kontroliraju upalu).

„Pojačana upala može pospješiti rast plakova, olabaviti plak u arterijama i izazvati krvne ugruške, što može doprinijeti razvoju i napredovanju bolesti srca i moždanog udara“, rekla je.

@zagrebinfo Zabranjeno zadovoljstvo koje svi imamo 🤭💫 #zagrebinfo #guiltypleasure #secret #tajna #tiktok #viraltiktok #fy #fyp #anketa #voxpopuli ♬ original sound – zagreb.info

Stres

Zbog povećanog stresa uzrokovanog usamljenošću, mnogi stječu navike poput pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola kako bi pokušali blokirati osjećaj usamljenosti. Ove navike štetno utječu na zdravlje.

„Pušenje može oštetiti krvne žile i suziti arterije, povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara. Kemikalije u cigaretama, poput nikotina i ugljičnog monoksida, povisuju krvni tlak i smanjuju kisik u krvi, opterećujući srce“, rekla je Goncalves.

„Opijanje može dovesti do visokog krvnog tlaka jer stimulira simpatički živčani sustav, što uzrokuje brže kucanje srca i sužavanje krvnih žila.“

Ispovijest Zagrepčanina koji je jedva otkrio tešku bolest: ‘Noćno znojenje je čest simptom, kao i bolovi u nogama’

Depresija

Gunn tvrdi da kronična usamljenost može utjecati na naše tjelesno zdravlje kao i na mentalno zdravlje, uzrokujući toliko štete koliko i pušenje 15 cigareta dnevno.

„Povezana je s dvostruko većim rizikom od rane smrti u usporedbi s pretilošću te s visokim krvnim tlakom, povišenim kolesterolom, srčanim i moždanim udarima“, rekla je.

„Društveni utjecaj usamljenosti također se ne može zanemariti. Osjećaj izoliranosti može dovesti do povećanog rizika od problema s mentalnim zdravljem poput depresije.“

@zagrebinfo Tko najbolje izgleda za svoje godine? ⭐ 🇭🇷 #zagrebinfo #zagreb #streetinterview #celebrity #celeb #croatia #age #quiz #fyp #fy #viral #tiktok #viraltiktok ♬ original sound – zagreb.info

Dijabetes tipa 2

Istraživanje je pokazalo da usamljenost može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

„Istraživanje je pokazalo da je osjećaj usamljenosti povezan s 14 posto većim rizikom od dijabetesa tipa 2. Razlog tomu mogla bi biti veća razina stresa povezana s usamljenošću“, rekla je Goncalves.

„Veće razine stresa rezultiraju povišenim razinama kortizola, što može povećati razinu šećera u krvi i inzulinsku rezistenciju, što uzrokuje dijabetes tipa 2.“


Komentari