Opasan trend zaludio djevojčice u Zagrebu: ‘Sad je postalo još gore, zaštitari ne stignu intervenirati’

Ulaze u trgovine i rade nerede (Foto: Pixabay)

Opasan trend proširio se u SAD-u i okupirao djevojčice diljem svijeta. Djevojčice zaluđene trendovima na Instagramu i influencerima koji koriste tešku šminku, ulaze u trgovine i otvaraju šminku, kradu testere i šminkaju se po dućanima.

Nažalost, ovaj bizaran fenomen proširio se i u Hrvatsku, što su u razgovoru za Zagreb.info potvrdili djelatnici zagrebačkih trgovina kozmetikom.

Trend šminkanja zaludio djevojčice diljem svijeta (FOTO: Pexels)

Uništavaju kozmetiku

Da su ovakve situacije sve češće i u Hrvatskoj, kažu i u trgovinama kozmetikom u Zagrebu.

”Djevojčice između 12 i 15 godina dolaze, uzimaju testere i koriste ih, ali nažalost ne ostane sve na tome. Uzimaju i zapakirane, nekorištene proizvode za prodaju poput trepavica i noktiju, uništavaju ambalažu i kradu.

Nije ovo novi trend, događalo se to i prije, ali posljednjih mjeseci postalo je sve učestalije. Zaštitari naprosto ne mogu i ne stignu interevenirati, jer je riječ o prevelikom prostoru”, ispričala nam je zaposlenica jedne zagrebačke trgovine kozmetikom.

Slično i u ostalim dijelovima svijeta

Ovaj bizaran tren prisutan je već i u ostalim dijelovima svijeta. Građani SAD-a snimaju i prijavljuju osnovnoškolke koje u SAD-u stvaraju probleme u trgovinama kozmetikom, najviše Sephori i Ulti, piše The Independent.


Tamara poslala šefu snimku iz rađaone: Njezin video postao hit na Tik Toku

Često i kupuju skupe kozmetičke proizvode za njegu kože ili šminku koja im uopće nije namijenjena, a sve kao posljedica najnovijih Instagram trendova.

Zovu ih ”Sephora kids” ili ”Mean kids from Sephora”, a na video-zapisima se često vidi kako djevojčice od roditelja traže kozmetiku u vrijednosti od više stotina dolara, a kad je ne dobiju krenu plakati.

@vicky.2087 #sephora #kids #girls #10yearoldgirls #beauty #makeup #mess #disaster #brokenitems #shop #parents!!!!!!!!! #educate #manners ♬ original sound – vicky87

Snimke na društvenim mrežama

Snimke su se počele učestalije širiti nakon božićnih praznika, kada je tiktokerica po imenu Chloe (@chloevanberkel) upitala svojih više od 12 tisuća pratitelja jesu li i oni primijetili grupe djevojčica u Sephori. Video joj je pregledan više od četiri milijuna puta.

Chloe se prisjetila da je nedavno kupovala u trgovini kada je ugledala “slatku djevojčicu” koja je izgledala kao da ima oko sedam godina. Čula ju je kako urla na svoju majku tražeći da joj kupi više od jednog korektora.

”Ne znam događa li se ovo posvuda u posljednje vrijeme, ali kunem se da svaki put kad uđem u te skupe trgovine šminke tamo zateknem samo jako mlade djevojke, što je stvarno uznemirujuće”, rekla je Chloe u svom TikToku.

@chloevanberkel freshman year is cursed #collegefreshman ♬ I want to buy a gun – Teagan

Prema svjedočenjima brojnih tiktokera, djevojčice se naljute kada određeni proizvod nije dostupan te bijes iskale na zaposlenicima ili osobama koje su kupile zadnje pakiranje.

Djevojčice prate Instagram trendove (FOTO: Pexels)

Kopiraju influencere

Ovakvi događaji naravno ne znače da je riječ o epidemiji, no takva vrsta ponašanja u porastu je pod utjecajem raznih TikTok izazova odnosno viralnog sadržaja.

Mogu li si Zagrepčani još uvijek priuštiti omiljenu zimsku tradiciju: ‘Ove godine trošim na preživljavanje’

Hashtag Haul primjerice koji označava video snimke kupnje ili raspakiravanja proizvoda iz dućana dosad je skupio 64 milijarde pregleda, a hashtag skincare routine, koji označava video snimke šminkanja i uređivanja kože više od 77 milijardi pregleda.

Trend se proširio pod utjecajem društvenih mreža (FOTO: Pexels)

Djevojčice koje su ili premlade da bi si to mogle priuštiti ili smjele kupiti često se u želji da kopiraju influencere okreću krađi istoga.

S druge pak strane, brojni tiktokeri u svojim videozapisima ističu kako djevojčice na proizvode potroše velike svote novca, no njihovi im roditelji to rado omogućuju.


Komentari