Opaka bolest koja ima podmukle simptome: Muškarci većinom nisu svjesni problema

Ilutsracija (Foto: Pexels)

Opaka bolest koja obično ne uzrokuje jasne simptome u ranim fazama je rak prostate. Radi se o jednom od vodećih uzroka smrtnosti od raka kod muškaraca diljem svijeta, ali i u Hrvatskoj. Zbog toga je važno da muškarci redovito odlaze na zdravstvene preglede kako bi se rak prostate mogao pravovremeno dijagnosticirati.

Naime, neki od znakova raka prostate u uznapredovaloj fazi uključuju učestalo mokrenje, isprekidan ili slab mlaz mokraće, krv u mokraći i sjemenu, bolnu ejakulaciju te erektilnu disfunkciju tijekom napredovanja bolesti.

Razvojem bolesti, osim navedenih simptoma, mogu se pojaviti i drugi koji nastaju ako se rak proširio izvan prostate. Radi se o jakoj boli, oticanju nogu ili stopala, nenamjernom gubitku težine te obamrlosti i slabosti, piše portal Health.

Liječnik, ilustracija (Foto: Freepik)

‘Znakovi uznapredovalog raka’

Nadalje, oticanje nogu i stopala može se pojaviti kada se rak prostate proširi na limfne čvorove u zdjelici. Limfni čvorovi dio su limfnog sustava koji skuplja višak tekućine iz tjelesnih tkiva i organa, filtrira je i vraća natrag u krvotok.

Znak uznapredovalog raka prostate često je nenamjerni gubitak težine. Stanice raka zahtijevaju puno opskrbe energijom u tijelu, zbog čega tijelo sagorijeva više kalorija nego što to normalno. Zbog istog se razloga često javlja i umor.

Također, kada se rak proširi na kralježnicu može uzrokovati utrnulost, trnce i slabost u rukama i nogama. Osim toga, može doći i do gubitka kontrole nad mjehurom i crijevima. To može dovesti do inkontinencije ili poteškoća s pražnjenjem mjehura ili crijeva.


Četiri skrivena znaka koja ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme: Može doći i do fatalne bolesti

‘Važno je posjetiti liječnika’

Važno je istaknuti da muškarci obavezno posjete liječnika ako uoče bilo koji od simptoma raka prostate. Ipak, navedeni simptmi ne moraju nužno značiti da je u pitanju rak prostate. Primjerice, benigna hiperplazija prostate, odnosno povećana prostata, uzrokuje slične simptome.

Otkrivanje raka prostate u ranoj fazi garantira veliku uspješnost liječenja. Nažalost, prema dijelu međunarodnih istraživanja, muškarci su manje skloni posjetiti liječnika ili obavijestiti ih o simptomima koji ih muče.

Također, dio istraživanja pokazao je da tek 60 posto muškaraca odlazi liječniku na redovite godišnje preglede, dok njih 40 posto ne ide dok ne uoči ozbiljnije probleme. Zaključno, u svemu je važna i podrška obitelji, kao i svijest o tome koliko je bolesti poput raka prostate važno dijagnosticirati na vrijeme.


Komentari