Omiljenu zdravu voćku ne smijete jesti ako pijete neke lijekove: ‘Može dovesti i do predoziranja’

Lijek, ilustracija (Foto: Pexels)

Pojedini lijekovi na tržištu, a koji se izdaju na recept, ukoliko se konzumiraju s grejpom ili sokom od grejpa, mogu imati iznimno štetne posljedice po organizam. Naime, ova voćka sadrži kemikalije zvane furanokumarini. Te kemikalije ometaju enzime koji razgrađuju lijekove u crijevima, što može dovesti do udvostručenja ili čak utrostručenja učinka lijeka što može dovesti i do predoziranja.

Zasada je otkriveno da oko 85 lijekova predstavlja problematičnu kombinaciju s grejpom, a od toga, njih 43 može imati kobne posljedice. Inače riječ je o pojedinim lijekovima za krvni tlak, antidepresivima, lijekovima za rak, srce i antibioticima.

Tako kombinacija nekog od spomenutih lijekova s grejpom ili sokom od grejpa može izazvati neke od sljedećih nuspojava – unutarnje krvarenje, promjenu srčanog ritma, oštećenje bubrega, a u pojedinim slučajevima čak i iznenadnu smrt, piše CBC.

Lijekovi, ilustracija (Foto: Pixabay)

Starije osobe su najranjivija skupina

Osobe starije od 45 godina kupuju najviše grejpa i uzimaju najviše lijekova na recept, zbog čega je upravo ova dobna skupina u najvećoj mjeri suočena s interakcijama, smatraju kanadski istraživači sa Sveučilišta Ontario.

Dodaju i da organizam starijih osoba također ima manju sposobnost kompenzacije kada su suočeni s pretjeranim koncentracijama lijekova u usporedbi s mladima i sredovječnim ljudima. To je još jedan od razloga zašto su oni stariji od 45 godina posebno ranjivi, smatraju ovi stručnjaci.

Doktor David Bailey, klinički farmakolog, objašnjava što se točno događa u organizmu kada dođe do interakcije grejpa i ranije spomenutih lijekova.


Žarenje, bockanje, svrbež: Mogu ukazivati na ozbiljan poremećaj u vašem organizmu

‘Od lijeka do otrova’

“Uzimanje jedne tablete s čašom soka od grejpa je kao uzimanje 20 tableta s čašom vode. Naravno, ovdje je riječ o nenamjernom predoziranju, stoga ne iznenađuje da ove razine idu od onoga što nazivamo terapeutskim učinkom pa sve do toksičnog”, objašnjava Bailey.

Nadalje, istraživači su otkrili i da drugi agrumi, poput seviljske naranče i limete, mogu imati sličan učinak kao i grejp na apsorpciju ovih lijekova pa su ljudima preporučili da i ove voćke izbjegavaju.

Ipak, istraživači napominju da je teško procijeniti opseg problema jer zdravstveni djelatnici možda i nisu svjesni da bi interakciju ove voćke i lijekova trebalo provjeriti, a pacijenti možda sami i neće reći da su konzumirali grejp.

Također, autori studije ističu da do interakcije može doći čak i ako osoba pojede grejp ili popije sok nekoliko sati prije uzimanja lijeka, poput ispijanja pića za doručak i uzimanja lijeka nakon večere.

Život s tihom prijetnjom koja ubija sve više ljudi: Ova tri pravila spasit će vas od oboljenja


Komentari