Objava na internetu iznenadila ljude: ‘Optužbe protiv Željka Pervana su potvrđene’

Željko Pervan (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Prevaranti svih vrsta operiraju na internetu i najgore od svega je, što postaju sve kreativniji i maštovitiji u načinima na koje od svojih ‘žrtvi’ nastoje ‘izmusti’ novac. Osim prevara, u posljednje vrijeme, sve veći problem postaju lažne vijesti pa tako u posljednje vrijeme, gotovo da i ne prođe tjedan, a da neka poznata osoba nije na meti lažnih objava i prevara.

Jedna od posljednjih žrtvi je legendarni komičar Željko PervanNaime, ovog su se tjedna na Facebooku pojavile dvije lažne objave, jedna pod nazivom “Optužbe protiv Željka Pervana su potvrđene! Tajna slavnog glumca napokon je otkrivena!”. Klikom na tu poveznicu ne dolazi se na tekst već vas vodi na naslovnu stranu jednog od hrvatskih portala. Druga lažna objava je podijeljena na još jednom profilu, a naslov glasi “Danas je tragičan kraj za Željka Pervana! Jutros je ova vijest šokirala sve Hrvate!”.

Portal Direktno je provjerio profile s kojih su podijeljene poveznice te su utvrdili da je riječ o lažnim profilima koji objavljuju lažne oglase i objave. Podsjetimo, ovo nije izolirani slučaj  s obzirom na to da se posljednje vrijeme sve se veći broj poznatih Hrvata našao na meti prevaranata. Tako su i Vladimir Kočiš Zec, Baby Lasagna i Dino Jelušić također bili ‘žrtve’ lažnih objava, piše Direktno.hr.

Lažna objava (Foto: screenshot)

‘Netko me uzeo na zub’

Što se tiče Vladimira Kočiša Zeca, nedavno je Facebookom kružila lažna objava pod nazivom “Vladimir Kočiš Zec se našao pod prijetnjom sudskog postupka od strane Hrvatske narodne banke zbog izjava koje je dao uživo u programu”, a klik na poveznicu je vodio do lažne stranice Jutarnjeg lista. Za one koji nisu odmah na prvu shvatili da je riječ o ‘lažnjaku’ te da nisu otvorili tekst poznatog portala, po URL-u je to bilo jasno s obzirom na to da nigdje nije spominjao Jutarnji.

A to nije bio jedini put da je glazbenik bio žrtva lažnih objava. Naime, kružila je i lažna vijest o njegovoj smrti, što je isprva uplašilo njegove poznanike. “Netko me uzeo na zub. Nemoguće je pronaći izvor, tako da ću to ignorirati. Objavio sam na Facebooku da sam živ i zdrav. To mi je bilo važno zbog prijatelja, jer su se neki od njih uplašili. To nije za šaliti se. Nisam jedini kome to rade. Kad se umiješa umjetna inteligencija ode sve k vragu”, objasnio je tada Zec koji je dodao kako su takve lažne objave za svaku osudu.

Iako su mu objavili osmrtnicu te jednu vijest o tome kako je na sudu s Narodnom bankom Hrvatske, pjevač je to odlučio shvatiti na humorističan način. “I onda me nazvao jedan dan Drago Plečko kojemu su slične svinjarije radili, a nije jedini, i rekao je da to samo okrenem na šalu. ‘To ti je samo produžilo život i sada ćeš biti puno popularniji, pjesme će ti se više svirati na radiju i prodaja CD-ova će porasti’, rekao mi je Plečko. Malo sam zbog toga nervozan, ali sva sreća jako malo, to će proći, to će trajati možda još nekih tjedan dana jer dolaze neki novi klinci”, kazao je Zec.


Lažna objava (Foto: screenshot)

‘Tako da fake news, fake news, fake news’

I Marko Purišić, koji je poznatiji pod umjetničkim imenom Baby Lasagna, se dva puta našao na meti lažnih vijesti, a i o njemu je, baš kao i o Zecu, pisalo da je preminuo. “Danas se opraštamo od Baby Lasagne. Podvala s dječjim lazanjama dovela je do tragedije na TV-u uživo”, pisalo je tada na na jednoj lažnoj stranici, ali je njegov tim ubrzo demantirao tu vijest obznanivši da je pjevač dobro i da se nalazi na odmoru.

Također, društvenim su mrežama počele kružiti priče da će Baby Lasagna biti član žirija glazbenog showa “The Voice Kids”, što je on demantirao preko svog Instagram profila. “Dobar dan, samo da javim da su krenule priče, a sad je već prešlo u naslovnice printanih novina, da sam ja u žiriju ‘The Voice Kids’. Nit’ su me zvali, niti bih ja nešto takvo prihvatio. Tako da fake news, fake news, fake news”, istaknuo je tada Lasagna.

I Dino Jelušić se nedavno požalio kako je postao meta prevaranata. Kako smo ranije napisali, prevaranti su doista maštoviti kad su u pitanju obmane pa su tako nedavno izmislili novu taktiku kojom od pjevačevih pratitelja žele ‘izmusti’ novac. Kako je Dino otkrio, prevaranti koriste slike zaslona njegovog inboxa i onda dijele svoj kontakt s aplikacije Telegram.

Sve više Hrvata žrtve nove prevare: Svi redom dobili na mobitel istu poruku

‘Prevaranti su otišli na novi nivo ovih dana’

“Fanovi i pratitelji. Prevaranti su otišli na novi nivo ovih dana. Otvore moje privatne poruke i snime zaslon kako bi se vidjelo moje ime i plava kvačica kako bi izgledalo kao da stvarno pričate sa mnom (jer plava kvačica daje dozu veće realnosti). Nakon toga daju link na svoj Telegram i prave se da sam to ja. Ponavljam opet, to nisam ja, ne dijelim svoj privatni broj mobitela”, naglasio je pjevač.

Očito je da prevare i lažne vijesti postaju sve prisutniji problem na internetu pa valja dobro paziti koje linkove i poveznice otvaramo te s kim dijelimo svoje osobne podatke.


Komentari