O onome što se dogodilo Zorici Kondži dugo se u javnosti nije smjelo pričati: ‘To su bila drugačija vremena’

Zorica Kondža (Foto: Tom Dubravec /CROPIX)

Za nekoliko dana u Švedskoj će se održati Eurosong na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, s pjesmom ‘Rim Tim Tagi Dim’. I dok cijela Hrvatska s uzbuđenjem iščekuje ovogodišnji glazbeni spektakl po čijim predviđanjima trenutno upravo mi imamo najveće šanse za pobjedom, pjevačica Zorica Kondža uz isto ne veže najsretnije trenutke.

Naime, današnjim je generacijama manje poznato kako je 63-godišnja Splićanka davne 1985. godine pobijedila na tadašnjoj Jugoviziji, ali priliku za nastupom na eurovizijskog pozornici koja se i tad održava u Švedskoj – nije dobila.

Njezina izvedba pjesme ‘Pokora’ u Gothenburgu se nije čula, a za sve je bio kriv ni manje ni više nego Tito.

“To su bila drugačija vremena”

“Naime, Eurosong se održavao točno na petu godišnjicu Titove smrti pa se u cijeloj bivšoj državi taj dan obilježavao kao dan žalosti. Kako dan žalosti podrazumijeva prilagođavanje televizijskog i radijskog programa, nikakvo pjevanje i glazbeno nadmetanje nije dolazilo u obzir”, ispričala je jednom prilikom pjevačica za Jutarnji list.

Pritom se sjetila i kako se osjećala u trenutku kada je postalo jasno da neće putovati u Švedsku.


“Teško, kako ćeš podnijeti? Ali, to su bila drugačija vremena, teško da će to razumjeti današnje mlađe generacije. Niti smo se mi usudili nekog službeno pitati što je s našim Eurosongom, niti nam je netko službeno rekao piši kući – propalo”, zaključila je diva.

Zorica Kondža otkrila što ju je razljutilo kod pojedinih kolegica: ‘Nikad nisam bila ljubomorna, ali…’

“Nije bilo medija koji bi se usudio objaviti”

Kako se Eurosong održavao 4. svibnja, vladajući su odlučili da nije zgodno pjevati na taj dan pa makar i u Švedskoj. Pravila su nalagala kako je zabranjeno emitiranje zabavnog sadržaja bilo kojeg tipa, a u to je spadao i popularni Eurosong.

Inače, Zorica je ‘Pokoru’ trebala izvesti s glumcem Josipom Gendom, a kako je kasnije objasnila za domaće medije, nije dolazilo ni u obzir da Genda i ona daju izjave za novinare.

“Osim što mi na to nismo ni pomišljali, nije bilo medija u bivšoj državi koji bi se takvo što usudio objaviti”, ustvrdila pjevačica koja žali za propuštenim prilikama.


Komentari