Nutricionistica upozorila na mnogima omiljenu naviku: ‘Poprskana je tonom pesticida i kemikalija’

Kava za van, ilustracija.(Foto: Luka Gerlanc/CROPIX)

Nutricionistica Olivia Hedlund, koja je vrlo aktivna na svojim društvenim mrežama, je nedavno otkrila koje tri vrste namirnica izbjegava konzumirati u svom dnevnom jelovniku.

U svojim je ranijim objavama kritizirala preporuke Američkog ministarstva poljoprivrede da bi obroci trebali sadržavati  porcije pšenice i žitarica. A sada je u jednoj od svojih novijih objava objasnila koje tri kategorije hrane i pića “kao nutricionistica nikad ne bi jela ili preporučila drugima”.

Kako Olivia Kaže, uvijek se trudi izbjegavati jesti žitarice. “Nema zaista nikakve zdravstvene koristi kad vam od ranog jutra raste šećer u krvi”, rekla je Olivia za namirnicu koju mnogi smatraju osnovnim sastojkom svog doručka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olivia Hedlund | Nutrition & Wellness (@liv.ingwell)


Kako pojašnjava, doista postoje “zdravije žitarice”, ali ova nutricionistica smatra da bi čak i njih trebalo konzumirati tek kao međuobrok ili poslasticu uz namirnice koje sadrže proteine i masti. “Većina žitarica puna je šećera zbog kojeg ne osjećamo sitost, a pri tome nam se povećava razina šećera u krvi”, kaže Olivia.

Nadalje, Olivia kaže da ni meso na biljnoj bazi ne spada u kategoriju zdravih namirnica. Kako je objasnila, najčešće je riječ o “biljnim mesnim alternativama” koje imaju tonu hidrogeniziranih i zapaljivih ulja i sastojaka koji mu tek daju okus mesa.

“Meso je bogato hranjivim tvarima i dobro je za vas ako je nabavljeno iz ispravnog izvora, a sve ostalo – od mene jedno veliko ne”, kaže nutricionistica.

Kava za van (Foto: Pixabay)

‘Recite ne kavi za van’

Na kraju, Olivia je objasnila kako se nikada ne bi okrenula različitim brandovima ‘kava za van’, već preporuča da si ljudi kavu skuhaju kod kuće.

“Ne samo da se kava može upljesniviti, već je i poprskana tonom pesticida i kemikalija koje remete ekosustav cijelog našeg tijela poput hormona i remete ravnotežu razine šećera u krvi”, objašnjava Olivia.

S druge strane, ranije je ova nutricionistica iz Texasa objasnila kakvu vrstu prehrane sama konzumira i preporučuje drugima. Tako ona podržava visokoproteinsku prehranu sa značajnim količinama zdravih masnoća zbog kontrole razine šećera u krvi.

Kako je nedavno objasnila, njezini obroci sadrže visoku količinu proteina, zdravih masti i vlakana jer su prema njenim tvrdnjama, ova tri kombinirana sastojka zapravo ključ koji mogu osobu držati sitom 4-5 sati nakon konzumacije.

Ovo bi svi trebali imati u kućanstvu: Ima brojne blagodati za zdravlje, skida fleke i ubija štetočine


Komentari