Nova HRT-ova komentatorica na žestokom udaru šovinista: Užasno je što joj pišu

Foto: Facebook HRT

HRT je nakon razilaženja s komentatorom Joškom Jeličićem, koji je napustio komentatorsku poziciju na Euru 2024, po prvi put svojoj povijesti pozvao ženu da komentira nogomet, što je izazvalo veliku pažnju javnosti.

Hrvatska nogometna trenerica i profesorica s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Tihana Nemčić Bojić, gostovala je u emisiji Euro 2024, gdje je svojim stručnim nogometnim znanjem i elokvencijom oduševila gledatelje.

Usprkos pozitivnim reakcijama na njen nastup, našlo se i onih kojima je njena pojava zasmetala. Na Facebook stranici HRT Sporta, ispod videa u kojem objašnjava važnost pressinga u modernom nogometu, pojavili su se seksistički komentari poput: “Tko će bolje objasniti pressing nego žena”, “Komentiraj ti umjetničko klizanje, to ti je pametnije” i “Gasi svjetlo, buši loptu i na godišnji”.

Mnogi su je i branili

No, većina komentara bila je podržavajuća. Gledatelji su je hvalili riječima: “Svaka čast, bravo”, “Žena je zmaj” i “Bravo za Tihanu! I hrabrost da se podnesu svi ovi i budući negativni komentari i pljuvanje po njoj”. Njeni bivši studenti također su se uključili u raspravu, naglašavajući njeno znanje i stručnost: “Mi koji smo vas imali priliku slušati na nastavi na faksu, znamo koliko vrijedite te s kakvim znanjem raspolažete stoga nam je predrago vidjeti vas u studiju”.

Gledatelje HRT-a iznenadila promjena u programu: Uklonili su ‘Nedjeljom u 2’, a evo i zašto


Jedna pratiteljica je sažela osjećaje mnogih riječima: “Muškarcima je veliki problem što misle da sve znaju najbolje o nogometu, a ženama je mjesto u kuhinji. E dragi moji, žao mi je, nismo više u kamenom dobu. Naprijed, ženo i ne obaziri se na neandertalce”, a njen komentar dobio je više od 200 lajkova.

Tihana Nemčić Bojić svojim je nastupom na HRT-u pokazala da žene itekako imaju mjesto u svijetu nogometa i da svojim znanjem mogu doprinijeti kvaliteti sportske analize. Unatoč negativnim komentarima, podrška koju je dobila pokazuje da publika cijeni stručnost i profesionalizam, bez obzira na spol.


Komentari