Nevjerojatna predviđanja čovjeka koji je već bio u pravu: ‘Moći ćemo reinkarnirati preminule’

Čovjek robot.(Foto: Pixabay)

Ray Kurzweil poznati je futurolog, odnosno čovjek koji se bavi predviđanjem tehnoloških dostignuća u budućnosti. Osim toga je računalni znanstvenik, izumitelj i poduzetnik. Poznat je po svojoj knjizi Singularnost je blizu, objavljenoj 2005. godine kao i po ranijim predviđanjima koja su se doista pokazala točnima.

Kurzweil je nedavno objavio nastavak svoje slavne knjige, naslovljen Singularnost je bliže. Pojam singularnost u naslovima Kurzweilovih knjiga odnosi se na tehnološku singularnost, odnosno koncept da će razvoj umjetne inteligencije ući u brze cikluse koji će dovesti do razvoja superinteligencije koja će nadmašiti inteligenciju i znanje cijelog čovječanstva.

Kurzweil je ranije ispravno predvidio da će globalna informacijska mreža biti univerzalno dostupna do kasnih 1990.-ih te da će do prijelaza stoljeća biti dostupni mobilni uređaji koji će se povezivati na tu mrežu. Fascinantno je 2018. godine predvidio da će neuralne mreže (umjetna inteligencija) moći analizirati radiološke slike jednako dobro kao i ljudski liječnici, što su istraživači sa Stanforda postigli dva tjedna nakon njegovog predviđanja.

‘Većina dobara bit će besplatna’

Na prekretnici stoljeća je predvidio da će umjetna inteligencija do 2029. godine moći uvjerljivo oponašati čovjeka, a različiti chatboti već nekoliko godina mogu replicirati razgovor na izrazito prirodan način.

U svojoj novoj knjizi Kurzweil predviđa da će do 2029. godine AI biti “bolji od svih ljudi” u “svakoj vještini koju posjeduje bilo koji čovjek”. Međutim Kurzweil navodi još nekoliko predviđanja koja zvuče veoma radikalno. “Tijekom 2030-ih, solarna energija, poboljšana AI tehnologijom i 3D printanjem, dominirat će globalnom opskrbom energijom, većina potrošačkih dobara bit će besplatna, a dramatično smanjenje fizičke oskudice omogućit će lakše zadovoljavanje potreba svih ljudi”, piše Kurzweil.


Kurzweil također predviđa da ćemo u sljedećem desetljeću koristiti nanorobote koji će ploviti našim kapilarama, povezivati naš um s digitalnom centralom i time “milijun puta” povećati našu inteligenciju, što on naziva “Singularnost”. Nanoroboti će nas izravno povezivati s virtualnim svjetovima, omogućujući nam doživljaje poput penjanja na Mount Everest ili virtualnog odmora na plaži.

Smatra da će ljudi stvarati svoje replike

Kurzweil vjeruje da je prva osoba koja će živjeti 1.000 godina već rođena te da će do 2040. godine nanoroboti moći izliječiti sve bolesti. “Do ranih 2040.-ih moći ćemo prenijeti cijeli svoj mozak u digitalnu centralu ili u tijelo replike u stilu “Blade Runnera”. Također ćemo moći klonirati sebe ili reinkarnirati preminule osobe. Nanotehnologija će nam omogućiti modifikaciju tijela, što će nam dati nadljudske sposobnosti poput bržeg trčanja, disanja pod vodom i čak stvaranja funkcionalnih krila”, neke su nevjerojatnih predviđanja o kojima piše Kurzweil.

Utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih: ‘Mogu imati iznimno štetne učinke’

Kurzweil priznaje da postoji rizik ako ne uspijemo riješiti znanstvene, etičke, društvene i političke izazove, ali vjeruje da će se društvo prilagoditi kako tehnologija postaje sve prisutnija. Kurzweilova predviđanja mogu koristiti investitorima te služiti kao inspiracija piscima znanstvene fantastike. Međutim Kurzweilova predviđanja postavljaju brojna važna pitanja nad kojima bi se čovječanstvo trebalo zapitati.

Kurzweil je sam rekao da planira stvoriti repliku sebe što je prije moguće. Tvrdi da kako bi usporio starenje dnevno uzima 80 suplemenata. Velika mu je želja ponovno razgovarati sa svojim preminulim ocem, što prvo želi učiniti s pomoću chat bota kojeg bi trenirali na očevim spisima. Vjeruje da je to prvi korak prema oživljavanju svog oca.


Komentari