Nespecifični simptomi koju prethode infarktu kod žena: Često podsjećaju na druge zdravstvene probleme

Srčani udar kod žena, ilustracija (Foto: Pexels)

Do srčanog udara (infarkt miokarda) dolazi kada se prekine dotok krvi u srce, obično uslijed nastanka krvnog ugruška. Ovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć i liječenje, a u nekim slučajevima srčani udar može uzrokovati i smrt.

Infarkt može zahvatiti sve dobne skupine, ali rizik je veći kod starijih osoba. Generalno, infarkt ima veoma složene tipične i netipične simptome, pa je ponekad pacijentu teško prepoznati o čemu je riječ, posebno jer se simtpomi mogu razlikovati kod muškaraca i žena.

Jedan od uobičajenih simptoma koji se javlja prije srčanog udara je bol u grudima, međutim ovaj simptom je mnogo češći kod muškaraca. S druge strane, kod žena postoje mnogi nespesifični simtomi koji također ukazuju da bi moglo doći do infarkta, a evo na koje znakove treba obratiti pažnju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Puls Kardiološki Centar (@puls_kardioloski_centar)


Kod žena se mogu javiti neuobičajeni simptomi

“Kod žena se može javiti osjećaj mučnine, povraćanje, preznojavanje, nespecifične tjeskobe u grudnom košu koje zapravo nisu klasični bolovi, a također se javljaju i bolovi u leđima, trbuhu, vratu i vilici”, objašnjava kardiologinja Tamara Urošević.

Zato je vrlo važno da žene, ako osjete neke od ovih simptoma, obrate kardiologu. Nadalje, prema pisanju časopisa Health, istraživanja sugeriraju da šanse za razvoj kardiovaskularnih problema, kao što su srčani udar ili moždani udar, naglo  rastu nakon što žene prođu kroz menopauzu.

Razlog zašto su žene u ovom razdoblju sklonije srčanim problemima leži u činjenici da imaju nižu razinu estrogena, koji drži “loš” kolesterol pod kontrolom i obavlja druge funkcije koje štite srce, piše Kurir.

Ne treba odmah dizati paniku, ali opasnost postoji: Žena dobila opasnu zarazu, nije mogla pričati ni hodati

Kako se neki simptomi infarkta preklapaju sa drugim zdravstvenim problemima, stručnjaci preporučuju da se posjeti kardiolog ako postoji zdravstveni problemi koji traju uspkos liječenju.


Komentari