Neovisni stručnjak istražit će kontroverze oko Eurosonga: ‘Delegacije nisu poštivale duh pravila’

Foto: Screenshot Youtube

Europska radiotelevizijska unija (EBU) najavila je provođenje istrage događaja oko ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije, nakon što su brojne kontroverze zasjenile spektakl. Među najistaknutijim incidentima bili su diskvalifikacija nizozemskog natjecatelja Joosta Kleina i propalestinski prosvjedi.

Joost Klein, predstavnik Nizozemske, diskvalificiran je zbog navodnih verbalnih prijetnji upućenih jednoj od zaposlenica produkcije, što je organizatore natjeralo na hitnu reakciju. U međuvremenu, izraelska natjecateljica Eden Golan nastupala je u trenutku pogoršane humanitarne situacije u Gazi, što je izazvalo dodatne kontroverze.

Izraelska nacionalna televizija izvijestila je da je tijekom natjecanja doživjela “nezapamćene prikaze mržnje” od strane drugih država. Na to su reagirali i organizatori, najavljujući istragu kako bi se osigurala transparentnost i pravednost natjecanja.

Baby Lasagna (Foto: Livio Andrijic / CROPIX)

EBU želi kontinuirano unapređivati svoje usluge i događaje,” izjavili su organizatori. “Zbog toga smo angažirali neovisnog stručnjaka koji će istražiti događaje tijekom ESC 2024. u Malmou. Njegova otkrića i zaključci bit će podijeljeni s upravljačkim tijelima EBU-a kako bismo unaprijedili ovaj godišnji događaj.”

Nakon što je ovogodišnja Eurovizija završila pobjedom Švicarske, ispred hrvatskog predstavnika Baby Lasagne, organizatori su objavili da će istraga obuhvatiti i ponašanje nekih delegacija koje “nisu poštivale duh pravila”.

Tijekom cijelog tjedna trajanja natjecanja, prosvjednici podrške Palestini okupili su se ispred mjesta događanja kako bi izrazili solidarnost sa stanovnicima Gaze i prosvjedovali protiv sudjelovanja Izraela. Tijekom nastupa izraelske predstavnice, publika je reagirala zvižducima i uzvicima nezadovoljstva. Izraelsku delegaciju kritizirali su i neki drugi natjecatelji, uključujući irsku predstavnicu Bambie Thug.


Prijavili HRT zbog Eurosonga, sve su im dojavili gledatelji: ‘To nikada nije bilo tako’

Ova istraga dolazi kao dio EBU-ovih napora da osigura fer i inkluzivno okruženje za sve sudionike natjecanja, istovremeno očuvajući integritet i reputaciju jednog od najpopularnijih glazbenih događaja na svijetu.


Komentari