Nekim ljudima je uvijek hladno, to može biti opasno: Evo kada se ne smije ignorirati

Osjećaj hladnoće, ilustracija (Foto: Pexels)

Za mnoge osobe osjećaj hladnoće tijekom zimskih mjeseci ne predstavlja ništa neobično. Međutim, kada se taj osjećaj stalno pojavljuje, čak i u toplim prostorijama, to bi moglo biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Stručnjaci ističu da konstantan osjećaj hladnoće, bez obzira na vanjske uvjete, može biti simptom različitih medicinskih stanja koja ne treba zanemariti. Donosimo pet mogućih uzroka zašto vam je uvijek hladno.

Lijekovi poput metoprolola, koji se koriste za snižavanje krvnog tlaka i kontrolu srčanog ritma, mogu imati nuspojave koje uključuju smanjenje protoka krvi u ruke i stopala. To može rezultirati osjećajem hladnoće u tim dijelovima tijela. Naime, usporavanje rada srca ponekad može dovesti do toga da osoba osjeća da joj je hladnije nego inače, piše espreso.co.

Nekim je ljudima uvijek hladno (Foto: Pexels)

Glavni ‘krivci’ za konstantan osjećaj hladnoće

Visoka razina šećera u krvi može oštetiti živce, posebno u ekstremitetima, što dovodi do periferne neuropatije. Ova oštećenja živaca mogu uzrokovati osjećaj hladnoće, trnaca ili čak bolova u rukama i nogama. Kod neliječene neuropatije, oštećeni živci možda neće pravilno prenositi informacije o temperaturi, pa ruke i stopala ostaju hladni čak i kada je toplo.

Voda čini više od dvije trećine naše tjelesne mase i igra ključnu ulogu u održavanju tjelesne temperature. Kada smo dehidrirani, tijelo gubi sposobnost učinkovite regulacije topline, što može rezultirati osjećajem hladnoće. Ako često osjećate hladnoću, povećanje unosa vode može biti jednostavno rješenje.

Jedan od čestih uzroka stalne hladnoće je hipotireoza, stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Tada dolazi do usporavanja metabolizma i tijelo  proizvodi manje topline. Osim psjećaja  hladnoće, hipotireoza može uzrokovati umor, debljanje i suhoću kože.


Muče vas problemi s disanjem, pritisak i bol u glavi: Moguće je da se radi o ovoj upali

Stalno vam je hladno? Možda ste anemični

Željezo je ključno za pravilnu funkciju crvenih krvnih stanica koje prenose kisik po tijelu. Kada je nivo željeza nizak, tijelo ima poteškoća u proizvodnji energije i topline. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza jedan je od najčešćih uzroka osjećaja hladnoće, a može dodatno usporiti rad štitnjače, što vodi do hipotireoze.

Ako često osjećate hladnoću, posebno ako je popraćena drugim simptomima poput umora, slabosti ili utrnulosti u ekstremitetima, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom. Neka stanja koja uzrokuju hladnoću mogu biti ozbiljna, ali se lako mogu liječiti uz odgovarajuću medicinsku pomoć i promjene u načinu života.


Komentari