Neda Ukraden progovorila o najtežim trenucima života: ‘Dugo si nisam oprostila, jako sam patila’

Neda Ukraden (Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX)

Neda Ukraden, legendarna pjevačica s dugogodišnjom karijerom tijekom koje je snimila oko 400 pjesama i prodala više od pet milijuna ploča, otvoreno je progovorila o najtežim trenucima svog života. U gostovanju u emisiji “U svom filmu” kod Tončice Čeljuske, Ukraden je priznala da joj je najteže razdoblje bilo nakon raspada Jugoslavije. Tada je živjela na četiri različite adrese: u Imotskom, Sarajevu, Boki i Beogradu, zbog čega joj je život bio pun neizvjesnosti i straha.

Prisjećajući se tih godina, opisala je trenutak iz 1992. godine, kada se vraćala s koncerata iz Švedske i zatekla se u teškoj situaciji. “Stigli smo do Beograda, ali avion za Sarajevo nije letio”, ispričala je pjevačica, dodajući kako je odmah pozvala obitelj da dođe u Beograd.

Međutim, situacija je bila daleko od idealne: “Svi postulati na kojima smo odrastali, srušili su se. Našla sam se potpuno sama u Beogradu, moji su jedva stigli i odmah otišli za Tivat, a moja kćerka je tada bila u 6. razredu osnovne škole. Pokušavala sam se prilagoditi potpuno novim uvjetima, novim pjesmama i trendovima. Moji su ostali bez ikakvih prihoda. Odlazila sam na neprimjerena mjesta pjevati kako bih uzdržavala svoje dijete. Nitko nije slušao moje pjesme”, kazala je pjevačica.

‘Dugo si to nisam oprostila’

Unatoč svim izazovima, odlučila je boriti se. “Imate samo dvije opcije – boriti se i nekako se izboriti ili se predati i pasti u očaj, upropastiti sebe i svoju obitelj. Neću vam reći koliko sam suza isplakala. Našla sam se u vrtlogu strašnog vremena i teških iskušenja”, iskreno je podijelila pjevačica.

Prisjetila se i žaljenja koje je osjećala tijekom tog perioda, posebno zbog toga što nije imala više djece. “Dugo nisam sebi oprostila to što nisam imala više djece. To što sam presavjesna i preodgovorna je i dobra, ali i nije dobra osobina. Jako sam patila što nisam s djetetom, radila sam joj domaće zadaće iz Australije. Život mi je donio puno lijepoga – uspjeh i popularnost. Sebe sam uvijek vidjela u svjetskim organizacijama za zaštitu djece ili žena – to mi je, nekako, bila misija. Ali i s pjesmama to radim, stalno nešto poručujem ženama”, priznala je.


Unatoč svemu, ljubav prema obitelji i dalje je bila Nedin najveći pokretač. Krenula je pisati autobiografiju, u kojoj se prisjeća divnih uspomena na pjesme i koncerte. “Tek sada kad su počele izlaziti sve divne uspomene o pjesmama, koncertima, vidim da su to čitave priče, romani. Kad sam pisala o nastanku pjesme ‘Zora je svanula’, dva puta sam se rasplakala”, priznala je. Knjiga, nazvana po njenom velikom hitu, otkriva i detalje o ljubavima koje su obilježile njezin život.

Neda Ukraden (Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX)

Donijela je tešku odluku

Poznata je ljubavna priča s doktorom Momom Jakovljevićem, kojeg je upoznala na glazbeno-modnoj manifestaciji u Makedoniji tijekom osamdesetih godina. “Bili smo skoro istih godina, oboje s propalim brakovima iza sebe,” napisala je, prisjećajući se kako su se odmah povezali. Njihova je veza privukla veliku pažnju javnosti, ali je također bila suočena s brojnim izazovima.

Muškarac pljunuo Anu Rucner, a ona mu uzvratila neočekivanim potezom: ‘Uvijek sam to govorila’

Na kraju, Neda je donijela tešku odluku da prekine vezu s Jakovljevićem kako bi zaštitila svoju kćerku Jelenu od promjena koje bi ih čekale u Beogradu. “Dobro sam znala da preseljenje, promjena sredine, škole, jezika, život bez bake, djeda, oca, obitelji nije opcija na koju će moja kćerka pristati. Zato sam odabrala da ja patim. I patila sam, dugo, dugo,” zaključila je Neda, otkrivajući kako je ta bol ostala duboko urezana u njenom srcu.


Komentari