Ne treba odmah dizati paniku, ali opasnost postoji: Žena dobila opasnu zarazu, nije mogla pričati ni hodati

Bolnica, ilustracija (Foto: Pixabay)

Svjetski dan komaraca obilježava se 20. kolovoza, kada je 1897. godine britanski liječnik Ronald Ross otkrio da ženke komaraca Anopheles prenose uzročnika malarije među ljudima. Taj se datum u svijetu obilježava kao Svjetski dan komaraca svake godine.

Inače, komarci su prvi na ljestvici najsmrtonosnijih životinja na svijetu jer prenose brojne zarazne bolesti poput malarije, dengue, žute groznice, chikungunye, Zika virusne infekcije, različitih encefalitisa i druge bolesti.

Zbog bolesti koje prenose komarci u svijetu godišnje umre približno milijun ljudi, a zarazi ih se približno 700 milijuna, odnosno gotovo svaka deseta osoba na planetu, prenosi Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Komarci (Foto: Vlado Kos / CROPIX)

Opasne bolesti

Komarci mogu prenositi brojne opasne bolesti i tako ugroziti naše zdravlje te je zbog toga važno pregledati svoju okućnicu, vrt, balkon i na tim mjestima ukloniti nakupine vode koje služe kao leglo komaraca.

Također, klimatske promjene, globalizacija i urbanizacija ubrzavaju pojavu i širenje novih ili već udomaćenih invazivnih vrsta komaraca te se tako povećava rizik za pojavu bolesti koje one mogu prenositi. Primjerice, tigrasti komarac je invazivna vrsta koja je udomaćena na području cijele Hrvatske, a u svijetu je značajna kao prijenosnik dengue, chikungunya i Zika virusne infekcije.

Među bolestima koje prenose komarci na području Europe i Hrvatske tijekom posljednjih godina najčešće su infekcija virusom Zapadnog Nila i Usutu virusna infekcija. Uzročnike ovih bolesti prenosi domaći komarac Culex pipiens, a radi se o vrsti koja osobama tijekom noći najčešće ometa san.


Bolnica, žena, ilustracija (Foto: Unsplash)

Zbog uboda postala nepokretna

U Srbiji je krajem srpnja ove godine potvrđen prvi slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila u ovoj sezoni. Upravo od zaraze tom bolesti prošle je godine u Srbiji preminula jedna osoba. Naime, od spomenute bolesti žena je pala u komu.

“Bila je kao biljka. U bolnici je provela oko tri mjeseca. Samo je spavala i nije se mogla pomaknuti. Nije pričala, a kamoli hodala”, opisala je njezina obitelj za Kurir. Podsjetimo, zbog tog smo se slučaja nedavno obratili epidemiologinji HZJZ-a, docentici Dijani Mayer koja je navela da se bolest Zapadnog Nila javlja u Europi, ali da su smrtni ishodi rijetki.

“Komarci i kod nas prenose tu bolest i ima smrtnih ishoda, dakle oni su mogući, ali to nije često. Obično u Europi godišnje imamo oko 1500 slučajeva bolesti, a oko 115 smrtnih ishoda. Infekcija se najčešće prenosi komarcima i to najviše vrste culex. Virus prenose samo zaraženi komarci, dakle ne trebamo dizati paniku čim smo ubodeni”, objasnila je epidemiologinja.

Krvlju se hrane samo ženski komarci (Foto: Pixabay)

‘Ne postoji cjepivo’

Nadalje, samo jedna od pet osoba zaraženih virusom Zapadnog Nila dobije povišenu tjelesnu temperaturu, a otprilike jedna u 150 osoba razvije teži oblik bolesti koja u rijetkim ishodima može biti fatalna. Simptomi uključuju vrućicu, glavobolju, bol u tijelu, povraćanje, proljev i osip, a cjepivo protiv ove bolesti još uvijek ne postoji.

Također, krajem srpnja ove godine četverogodišnjeg dječaka je u Crnoj Gori ugrizlo nekoliko komaraca nakon čega je dobio stafilokoknu infekciju. Dječak je dobio temperaturu, a rane od uboda su se širile, bile su jako bolne i izgledale su kao kraste od velikih boginja, opisala je njegova majka.

Liječnik je nakon toga potvrdio da je infekcija nastala od uboda komarca, dok je nalaz brisa s inficiranih rana pokazao da je riječ o stafilokoku. Dječaku su prepisani antibiotici za pijenje i antibiotska krema za mazanje, prenosi Najžena.

Zaprašivanje komaraca (Foto: Ivan Peric / CROPIX)

Kako se zaštititi

Inače, na visokim ljetnim temperaturama za potpuni razvojni ciklus komarca potrebno je od četiri do sedam dana. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar zbog toga su upozorili na tri osnovna koraka u borbi protiv komaraca.

Prvi od njih je da se razvoj komaraca spriječi, odnosno da pojedinci pregledaju dvorište i vrt te uklone vodu koja može postati ili je već postala leglo komaraca. Drugi je da se osobe zaštite od uboda, odnosno da upotrebljavaju sredstva koja odbijaju komarce, na području gdje su komarci nose prikladnu odjeću svjetlih boja, dugih rukava i duge hlače.

Također, savjetuju i da mjesec dana prije putovanja u zemlje izvan Hrvatske pojedinci posjete Centar za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te da se savjetuju s liječnikom epidemiologom. Zaključno, u borbi protiv komaraca savjetuju i preuzimanje aplikacije Mosquito Alert.

Žena zbog komarca preko noći postala nepokretna: ‘Ne treba dizati paniku, ali postoje stvari koje trebate učiniti’


Komentari