Najstariji muškarac na svijetu ima 112 godina: Mnogi će se iznenaditi što je rekao o vlastitoj prehrani

112-godišnji John Tinniswood (Foto: Youtube screenshot, Guinness World Records)

Svatko od nas se zasigurno barem jedanput u životu zapitao koje su to “tajne dugovječnog života”? Koliko ova tema intrigira javnost govori i činjenica da su napravljena i brojna znanstvena istraživanja, međutim, znanstvenici i dan-danas pokušavaju dokučiti zašto neki ljudi žive duže od 100 godina, dok drugi nisu te ‘sreće’.

Tako je o svom životu nedavno progovorio i najstariji živući čovjek na svijetu kojemu je 112 godina. Kako je on izjavio, nema”posebnih tajni” kad je u pitanju njegova dugovječnost.

Naime, John Tinniswood je rođen u Liverpoolu 26. kolovoza 1912. i danas živi u staračkom domu u Southportu. Najstariji živući čovjek na svijetu je postao u travnju kada je umro 114-godišnji Juan Vicente Pérez Mora.

‘Ne možeš učiniti mnogo po tom pitanju’

John kaže da je bio “prilično aktivan kao mladić” i da je “puno hodao”, ali smatra da se “ništa ne razlikuje” od bilo koga drugoga. “Zašto sam tako dugo živio, uopće nemam pojma”. Ne mogu se sjetiti nijedne posebne tajne koju imam”, kaže on. Smatra kako je, kad je u pitanju dugovječnost, sve stvar ‘sreće’. “Ili živiš dugo ili živiš kratko i ne možeš učiniti mnogo po tom pitanju”, kaže ovaj 112-godišnjak.

Ovaj gospodin koji Zemljom hoda već više od jednog stoljeća, doživio je i vidio mnogo toga. Naime, imao je dvije godine kada je izbio Prvi svjetski rat i upravo je proslavio svoj 27. rođendan kada je počeo Drugi svjetski rat. Radio je u adminisraciji za “Army Pay Corps”, locirao blokirane vojnike i organizirao opskrbu hranom, a danas je najstariji preživjeli veteran Drugog svjetskog rata na svijetu. Nakon Drugog svjetskog rata radio je kao računovođa, a umirovio se davne 1972. godine, piše BBC.


A nadživio je i svoju “ljepšu polovicu”. Naime, svoju suprugu Blodwen je upoznao na plesu u Liverpoolu i vjenčali su se 1942. godine. Godinu kasnije je rođena njihova kći Susan i par je proveo 44 godine zajedno prije nego što je gospođa Tinniswood umrla 1986. godine.

Baka Mirjana (98) hrabro prkosi godinama: Svoju dugovječnost pripisuje jednom jutarnjem ritualu

‘Jedem kao i svi ostali’

Kad je upitan o svojim prehrambenim navikama, John kaže da osim što jede porciju ribe i krumpirića svakog petka, zapravo nije slijedio nikakav poseban režim. “Jedem ono što mi daju, kao i svi ostali. Nemam posebnu dijetu”, kaže.

Na njegov 112. rođenda upitali su ga je li se svijet mnogo promijenio od njegova djetinjstva, na što je on komentirao sljedeće. “Po mom mišljenju nije ništa bolji, ili jedva da je bolji, nego što je bio tada. Vjerojatno na nekim mjestima jest, ali na drugim mjestima je gore”, smatra John.

Inače, najstariji čovjek ikada bio je Jiroemon Kimura iz Japana, koji je doživio 116 godina i 54 dana, a umro je 2013. godine. Najstarija živuća žena na svijetu i najstarija živuća osoba je 116-godišnja Japanka Tomiko Itooka.


Komentari