Mučila ga glavobolja, a doktor mu rekao da je dehidriran: Sada mu je ostalo još godinu i pol dana života

Pacijent u bolnici, ilustracija (Foto: Freepik)

James Greenwood je bivši pripadnik Kraljevskih marinaca iz Walesa, i sada se suočava s najtežim izazovom u svom životu – naime, dijagnosticiran mu je glioblastom četvrtog stupnja, najagresivniji oblik raka mozga. Ovaj 42-godišnjak, koji živi sa svojom djevojkom Rachel Jones (31), prvi put je primijetio simptome u svibnju ove godine, kada je počeo osjećati vrtoglavicu i stalne, tupe glavobolje dok je razgovarao sa svojim zetom.

Odmah nakon toga, James je zakazao pregled kod svog obiteljskog liječnika za 5. svibnja. Doktori su mu rekli da su simptomi vjerojatno povezani s dehidracijom i predložili su mu kontrolu vida, s obzirom na to da nosi naočale i radi na računalu. Nakon testiranja krvi i EKG-a, rezultati su pokazali da je sve u redu, što je dodatno zbunilo Jamesa.

Međutim, nekoliko dana kasnije doživljava neobično iskustvo. “Šetao sam gradom i sve oko mene se usporilo. Osjećao sam se kao da imam izvantjelesno iskustvo, što me jako zabrinulo”, rekao je Greenwood. Zabrinut zbog simptoma, odmah je zakazao novi pregled kod liječnika, koji je ovog puta simptome pripisao migreni. Iako nikada nije patio od migrena, James je skeptično prihvatio terapiju i propisane lijekove, prenosi espreso.rs.

Prognoze su prilično loše

Dva dana nakon pregleda, probudio se usred noći s jakom glavoboljom koja ga je primorala da ode na hitnu. Zahtijevajući CT snimanje, otkriveno je da ima tumor veličine oraha na desnom temporalnom režnju mozga. Hitna operacija mozga izvedena je 28. srpnja, a u kolovozu je stigla poražavajuća vijest – tumor je bio glioblastom četvrtog stupnja, a prognoze mu predviđaju između godinu i najviše 18 mjeseci života.

“Postoje dani kada se morate uštipnuti i upitati ‘je li ovo stvarno?”, izjavio je James. “Primanje ovakve vijesti je nevjerojatno teško. Prolazite kroz šok, ali onda morate nastaviti dalje i pokušati izvući najbolje iz onoga što imate”, kaže on.


Nakon šestotjedne kemoterapije i zračenja, Greenwood sada čeka rezultate kako bi saznao hoće njegovo liječenje poboljšati prognozu prije nego što započne invazivniju fazu terapije sljedećeg mjeseca.

Ženi radili šest estetskih zahvata za redom: Nekoliko dana kasnije stalo joj je srce

‘Uvjerili su nas da uvijek možemo preživjeti’

Kao bivši marinac, James je odlučio da svaki trenutak provede korisno. Kaže da mu je upravo obuka u Kraljevskim marincima, gdje je služio pet godina, pomogla da razvije pozitivan način razmišljanja. “Uvjerili su nas da bez obzira na situaciju, možemo preživjeti. Kada se nađete u takvoj situaciji, taj način razmišljanja zaista ima smisla”, kaže.

James i trojica njegovih prijatelja trčali su 32 kilometra dugu utrku 21. rujna kako bi prikupili novac za istraživanje tumora na mozgu. Do sada su prikupili više od 27.252 dolara.

Iako se suočava s neizvjesnom budućnošću, James Greenwood je odlučan svaki trenutak iskoristiti maksimalno, inspiriran snagom i odlučnošću koju je stekao kao marinac.


Komentari