Muče vas problemi s disanjem, pritisak i bol u glavi: Moguće je da se radi o ovoj upali

Akutni sinusitis, ilustracija (Foto: Pexels)

Akutni sinusitis najčešće je uzrokovan prehladom, a radi se o upali šupljina oko nosnih prolaza, odnosno sinusa. Obilježavaju ga različiti simptomi koji, između ostalog, obuhvaćaju nos, stražnji dio grla, oči, obraze i čeljust.

Neki od simptoma po kojima je moguće prepoznati akutni sinusitis su gust, žut ili zelenkast iscjedak iz nosa ili u stražnjem dijelu grla, nazalna opstrukcija ili zagušenje, poteškoće s disanjem kroz nos, bol, osjetljivost, oteklina i pritisak oko očiju, obraza, nosa ili čela koji se pogoršavaju prilikom saginjanja.

Također, drugi simptomi mogu uključivati pritisak u uhu, glavobolju, bol u gornjoj čeljusti i zubima, smanjen osjećaj mirisa i okusa, kašalj koji može biti gori noću, zadah (halitoza), umor i groznica.

Simptomi akutnog sinusitisa, ilustracija (Foto: Freepik)

‘Može dovesti do ozbiljnih infekcija’

Šupljine oko nosnih prolaza kod akutnog sinusitisa postaju upaljene i natečene, što ometa drenažu i uzrokuje stvaranje sluzi. Sukladno tome, s akutnim sinusitisom teško je disati kroz nos.

U slučaju da se bakterijska infekcija ne pojavi, stanje prolazi u roku od tjedan do deset dana, dok su u većini slučajeva za liječenje potrebni samo kućni lijekovi.

Ipak, ponavljajući sinusitis može dovesti do ozbiljnih infekcija i drugih komplikacija. Kroničnim sinusitisom naziva se stanje koje ne prolazi više od 12 tjedana, bez obzira na liječenje.


Vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj: Ako primijetite ova tri simptoma na stopalima, nemojte ih ignorirati


Komentari