Mnogi ne znaju da je kora lubenice jestiva: Pomaže kod zdravlja jednoj skupini ljudi

Žena jede lubenicu (Foto: Pixabay)

Nedavno su u trgovine i na štandove stigle prve ovogodišnje lubenice što je obradovalo Hrvate diljem zemlje. Lubenice su, može se to slobodno reći, sinonim za ljeto, a mnogi u ovim vrućim ljetnim danima uživaju u njenom slatkom ukusu i osvježavajućem učinku.

Što se tiče same konzumacije lubenice, većina nas pojede sočnu ružičastu sredinu, nekom logikom pretpostavljajući da tvrda okolna kora nije jestiva. Međutim, po tom smo pitanju u krivu! Naime, ispada da kora lubenice pruža niz zdravstvenih benefita za naš organizam te je vrlo ukusna.

Dijetetičarka Amy Gorin, kaže da su generalno kožice i kore prepune vlakana, a niti lubenica nije iznimka od ovog pravila.

Tržnica. Lubenice.
(Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX)

Bitno da nije tretirano pesticidima ili herbicidima

“Također, korica lubenice sadrži citrulin, aminokiselinu s potencijalnim antioksidativnim prednostima”, objašnjava Gorin i otkriva jednu pomalo iznenađujuću i malo znanu činjenicu. “Istraživanje je pokazalo da kora lubenice sadrži više antioksidansa od same unutrašnjosti lubenice, prema studiji objavljenoj u Journal of Science of Food and Agriculture”, kaže Gorin za brightly.eco.

Zapravo, kore lubenice su se koristile još od vremena drevnog Egipta, kaže američka nutricionistica Ella Davar. Uz to, s porastom svijesti o ekološkoj održivosti i pokretima za nultu količinu otpada, ona kaže da konzumacija kore postaje sve raširenija praksa diljem svijeta. “U kulinarstvu je sve više ideja kako upotrijebiti baš svaki dio povrća, da se ništa ili što manje baci, kao što su vrhovi mrkve, sjemenke papaje i kora lubenice”, kaže Davar.

Ipak, kako ova nutricionistica ističe, pri tome je važno obratiti pozornost na jedan bitan faktor. “Jedna stvar na koju treba obratiti pažnju prije konzumacije je kvaliteta proizvoda”, kaže Davar koja preporučuje organski uzgojeno voće koje nije tretirano herbicidima ili pesticidima.


Lubenica (Foto: Pixabay)

Obiluje hranjivim tvarima

“Ako plod zadovoljava standarde kvalitete, bijeli i zeleni dijelovi lubenice zapravo obiluju hranljivim tvarima poput magnezija i kalija te imaju brojne prednosti”, kaže nutricionistica Brenna Wallace.

Bijeli dio kore je dobar izvor vlakana, kaže Davar, što pomaže u probavi. Prehrana bogata vlaknima može poboljšati zdravlje crijeva te pomoći u regulaciji kolesterola i razine šećera u krvi. Budući da kore sadrže manje šećera i više vlakana nego sama lubenica, kada se jedu zajedno, pomažu usporiti apsorpciju šećera u crijevima, objašnjava Davar. To pomaže u sprječavanju naglih skokova šećera u krvi.

I Wallace je, baš poput Gorin, istaknula prisutnost korisne aminokiseline. “Kora je također dom prirodno prisutnoj aminokiselini zvanoj L-citrulin. Dokazano je da citrulin pomaže u smanjenju krvnog tlaka kod odraslih osoba s hipertenzijom, kao i u poboljšanju sportskih performansa”, kaže ona.

Nisu samo suhe šljive: Ova omiljena grickalica velika je pomoć kod zatvora

Kako možemo konzumirati koru? Evo savjeta

“Slično kao i kod krastavaca, koru lubenice možemo ukiseliti”, kaže Wallace. No, za one koji ne vole kiseli ili kiselkast okus kiselih krastavaca, preporučuje blendanje kore u blenderu, kako bi dobili smoothie, ili pak dodavanje u sok.

Kako bi napravila osvježavajući napitak od kore, Davar predlaže blendanje jagoda, leda i soka od limuna s jednom do dvije kriške lubenice (s korama, naravno). Dodavanje meda i đumbira je trik kako sve skupa napraviti ukusnijim.

Ribanje kore u ljetne salate i salse ili dodavanje na roštiljske ražnjiće, su također super kreativni načini korištenja kore lubenice, piše mindbodygreen.


Komentari