Mnogi Hrvati ni ne znaju da imaju ‘zlatnu koku’ oko kuće: Hektar ‘daje’ i do 13 tisuća eura

Lavanda, ilustracija (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

Lavanda je svestrana biljka koja ljude osvaja opojnim i egzotičnim mirisom, a odlikuju je brojne koristi koje imaju blagotvoran učinak na naše zdravlje. Zato je često možemo pronaći kao dio brojnih kućnih ljekarni. Cvjetovi lavande su bogati  esencijalnim uljima, koja se koriste u proizvodnji parfema, kozmetike, ali i aromaterapije.

Ova popularna biljka, zahvaljujući  sastojcima poput linalol i linalil-acetat, ima smirujuće djelovanje, poboljšava san, ima pozitivan učinak na naše raspoloženje, ublažava bolove, ublažava ubode i rane, smiruje nadraženu i iziritiranu kožu, ima antibakterijsko djelovanje te pomaže u njezi kože – odlikuje se protuupalnim svojstvima te antioksidativnim djelovanjem.

Također, njezini je ljubičasti cvjetovi čine veoma atraktivnom biljkom pa je nerijetko možemo vidjeti kako krase brojne vrtove i dvorišta, a privlačna je i pčelama i brojnim drugim kukcima oprašivačima. Budući da je prilično otporna na sušu, može se uzgajati u različitim klimatskim uvjetima diljem svijeta.

Lavanda (Foto: Pixabay)

Može se postići dobra zarada

Uzgoj ove biljke može biti prilično profitabilan. Naime, jedan hektar lavande možedonijeti zaradu veću od 13.000 eura. Međutim, kako ističu stručnjaci, potrebno je vrijeme, trud i napor prije nego se ostvari financijski benefit od lavande.

Ljudi se najčešće odlučuju na uzgoj ove svestrane biljke zbog njezinih ljekovitih svojstava, a životni vijek jedne lavande je 30 godina. Svježi ili osušeni listovi se često se koriste kao sredstvo protiv moljaca te kao aromatični začin. Čaj za ublažavanje nesanice, poboljšanja raspoloženja, ublažavanje grčeva i probavnih problema se pripravlja od osušenih listova lavande i je poznat po svojim eteričnim uljima.

Uloženo se počinje vraćati oko tri godine nakon formiranja zasada. Svaki žbun u prosjeku daje oko 1,5 kilograma svježe biljke za preradu, dok hektar može dati i do 150 litara eteričnog ulja. Inače, da bi se dobila litra eteričnog ulja, potrebno je oko 65 kilograma svježe lavande, a od jednog kilograma sjveže biljke se dobiva oko 160 grama suhog cvjeta.


U posljednje vrijeme sve je veća potražnja za lavandom, pa sukladno tome raste i njezina cijena. Ovakva situacija privlači brojne poduzetnike i poljoprivrednike  da se upuste u uzgoj lavande. Kilogram suhog cvjeta košta od šest do sedam eura, a litra eteričnog ulja se prodaje između od 70 i 90 eura., piše Mondo.

Ljetni napitak za mršavljenje topi 5 kilograma: Pije se samo pet dana, a spreman je za par minuta


Komentari