Mladić zbog neobičnog posla dobio tumor na glavi: ‘U toj branši znaju za rizike’

Rendgen glave (Foto: Pixababy)

Istraživači iz Danske objavili su studiju slučaja koja otkriva neočekivanu posljedicu jednog od najpoznatijih pokreta u breakdance-u. Naime ovaj ples poznat je po vratolomijama koje plesač radi na svojoj glavi, a znanstvenici su otkrili da bi to moglo ostaviti opasne posljedice.

Breakdance, ili breaking, kako ga zovu sportaši, debitirao je kao službeni sport na Olimpijskim igrama u Parizu ove godine. Breakeri se natječu u “borbama” koje se ocjenjuju prema kriterijima kao što su izvedba, muzikalnost, originalnost i tehnika, piše CNN.

Breaking je izražen kao posebno atletski zahtjevan ples, koji od plesača traži i puno kreativnosti, no dolazi sa zdravstvenim rizicima. Budući da plesač veliki teret stavlja upravo na svoju glavu, može doći do nastanka sindroma karpalnog tunela i razvoja drugih problema živčanog sustava.

Breakdance (Foto: Pixababy)

Zbog plesa mu je nastao benigni tumor

Breakeri u slengu ovo zovu “rupom u glavi“, no taj zdravstveni problem nikako nije za šalu. Prvi simptomi koji se mogu javiti su gubitak kose, a nakon toga može doći do nastanka izbočine na glavi.

U medicinskom časopisu BMJ objavljena je studija koja opisuje slučaj breakera koji je u tridesetima obolio od ovog sindroma te se gotovo 20 godina liječio od benignog tumora koji je dosegao debljinu od 2,5 centimetra.

“Vjerujemo da je stanje rezultat ponavljajućeg trenja između glave i poda, u kombinaciji s opterećenjem koje se vrši tijekom vrtnji na glavi, akumulirano kroz godine breakdancea”, objasnio je dr. Christian Baastrup Søndergaard, specijalist neurokirurgije u Rigshospitaletu u Kopenhagenu.


Ljudi ih često pripisuju drugim zdravstvenim stanjima: Ovih šest simptoma ukazuju na probleme sa srcem

Breakeri već duže znaju za rizik

“Ova ponavljajuća naprezanja na lubanji, tjemenu i koži vjerojatno izazivaju upalu, a s vremenom, manja krvarenja mogu dovesti do zadebljanja kože i stvaranja tkiva ožiljka, što stvara karakterističnu izbočinu”, ispričao je liječnik.

Pacijent je ispričao da je zbog izbočine stalno nosio kapu te da je nakon što su mu kirurzi odstranili tumor osjećao veliko olakšanje. Iako breakeri već duže vrijeme znaju za rizik od ove bolesti, ona je do sad slabo istražena.

Mnogi breakeri nose kape upravo kako bi smanjili trenje na tjemenu, a neki savjetuju i stavljanje gel jastučića ispod kape.


Komentari