Mislila je da treba smršavjeti, doktori su ju šokirali: ‘Izgledala sam trudno’

Pacijent, bolnica (Foto: Pexels)

Karen se nije mogla riješiti sala s trbuha, a doktori su je uvjeravali da je to normalno i ‘hormonalno’. Nažalost, kasnije je saznala poražavajuću istinu.

Kada se Karen Thrussell pogleda u ogledalo, vidi tijelo koje ju je ‘izdalo’ pa se i dan danas pomiruje s činjenicom da možda više nikad neće imati povjerenja u njega. Naime, ovoj 48-godišnjoj majci dvoje djece iz Melbournea, je 2017. godine dijagnosticiran liposarkom, prilično rijedak rak koji raste u masnim tkivima. Ona je objasnila kako je rak rastao u njenom trbuhu punih 10 godina, obavijajući njene vitalne organe pa se činilo kako se udebljala.

Karen je nakon rođenja drugog djeteta dobila 7,5 kila, a to je pripisivala činjenici da je bila prezaposlena mama. Potom se počela i intenzivnije umarati, ali je i to smatrala kao posljedicu prezaposlenosti.

Bolnica, ilustracija (Foto: Sandra Simunovic / CROPIX)

Sve pripisivali hormonima

Liječnici su joj pokušali pomoći da smršavi, ali u tome nisu uspjeli. Karen su tada objašnjavali da je to zbog hormona te posljedica prirodnog procesa starenja. Poslije toga je započelo noćno znojenje, a i ovaj simptom su i Karen i doktori pripisivali hormonima.

“Rekli su mi da je to znak menopauze, iako sam tada izgledala trudno, osim što moj trbuh nije bio potpuno gladak ili tvrd, već je bio je mekši i kvrgaviji”, priča Karen.

Ali onda je jednog dana počela da osjećati poznati “pritisak” dolje. “To je isti pritisak koji osjećate kada se vaša beba spusti i vaše tijelo se priprema za porod”, rekla je Karen. Ali nije bila trudna. Njene kćeri su imale 11 i 14 godina, a nije bilo šanse da je u tom trenutku trudna.


Doktor / ilustracija (Foto: Pexels)

Poražavajuća vijest

“Mislila sam da je to prolaps ili nešto slično – jer je to jedina stvar koja je imala smisla”, rekla je Karen.

Odmah je otišla kod doktora, koji ju je uputio na ultrazvuk abdomena. “Ni tehničar ni liječnik ništa nisu mogli vidjeti na ultrazvuku”, kaže Karen. Za nekoliko je minuta shvatila da nešto nije u redu. Izrazi lica tehničara su se promijenili i drugi doktori su ulazili i izlazili iz sobe šapćući međusobno.

“Rekli su mi da su pronašli nešto na bubregu, ali nisu bili sigurni što je to”, objasnila je Karen. Potom je otišla na dodatne testove i primila poražavajuću vijest – imala je rak. “Na kraju razgovora s doktorom, sjećam se da sam rekla “čekaj, ja imam rak?”, rekla je ona. Bila je u takvom šoku da tu informaciju nije mogla obraditi u svojoj glavi.

Trnce u nozi nije shvaćao ozbiljno: Sve je postalo jasno kad mu je liječnica postavila jedno pitanje

Imala je izraslinu veličine dviju bebi

Karen je najprije podvrgnuta radioterapiji, a zatim 11-satnoj operaciji uklanjanja bubrega, dijela crijeva i goleme izrasline. “Ljudi me stalno pitaju kako nisam znala s obzirom na to da je tumor bio veličine dviju bebi”, rekla je i dodala kako ni sami doktori nisu znali što s njom nije u redu.

Karen priča svoju priču kako bi podigla svijest o sarkomu i drugim rijetkim vrstama raka u nadi da će se liječnici educirati o znakovima i simptomima kako bi mogli pomoći pacijentima.

Sarkomi mekog tkiva su grupa tumora koji se obično razvijaju u mekim tkivima, poput mišića, zglobova, tetiva, krvnih žila i masnim stanicama. Neki tumori mekih tkiva, kao što su lipomi i hemangiomi, su benigni. Drugi su maligni i nazivaju se sarkomi mekog tkiva. Postoji više od 30 vrsta sarkoma, a svi su izuzetno rijetki, piše Daily Mail.

Opasno stanje uzrokuje niz teških bolesti: Često je u ljetnim mjesecima, evo i zašto

Tijelo je cijelo desetljeće krilo bolest

Za sarkome mekog tkiva, ukupno petogodišnje preživljavanje je 64,5 posto ali na to utječu mnogi faktori, uključujući stadij bolesti. Tako je petogodišnje preživljavanje 80,8 posto za sarkome mekog tkiva koji se nisu proširili izvan primarnog tumora (“lokalizirani” tumori), 58 posto za one sarkome koji su se proširili samo na obližnje limfne čvorove i 16,4 posto za sarkome mekog tkiva koja su se proširila na udaljene organe.

Karen je liposarkom dijagnosticiran prije sedam godina i još uvijek se bori s idejom da je njeno tijelo tako dugo krilo bolest. Svaki put kada ode na pregled provjeriti ima li još izraslina, prati ju strah da će tumor biti ponovno otkriven.

“Uvjerena sam da je sve u redu tek kada dobijem rezultate testova koji to potvrđuju”, rekla je Karen.


Komentari