Minea o teškim danima borbe s bolesti: ‘Imala sam napadaje, stalno sam se bojala’

Minea se rasplakala pred kamerama (Foto: Nova tv/Screenshot)

Pjevačica i voditeljica Renata Končić Minea (46) osvojila je domaću glazbenu scenu kada se davne 1995. godine pojavila na Dori s pjesmom “Good Boy”. Tijekom godina više je puta glazbenu karijeru ostavljala po strani, iako nikad potpuno, uvijek radeći neki drugi primarni posao od kojega je zapravo živjela, no publika od nje nikada nije odustala, a njezini prvi hitovi iz 90-ih i danas su rado slušani.

Minea se nije željela baviti pjevanjem, kao ni voditeljskim poslom, već se nadala da će svoj radni vijek provesti kao teta u vrtiću ili kućanica s četvero djece, živeći kao prosječna žena, no stvari su se počele kristalizirati još kad je bila tinejdžerica.

“Slučajno sam postala pjevačica Kontese Nere. To mi je bila prva prilika da osjetim mikrofon, binu, da osjetim kako je to nastupati. Drago mi je kad netko pamti da je moja majka pjevala i da sam ljubav naslijedila od nje. Uvijek sam odrastala uz smijeh i pjesmu, uvijek se pjevalo i družilo. Nekako mi je to u krvi i uživam u takvim druženjima i danas.

Minea. (Foto:NovaTV)

Utjecaj majke

Mama je bila glavni motivator, možda čak ona to i ne zna, ali ona je utjecala na neke moje odluke i želje. Djed po tatinoj strani predivno je pjevao. Bio je jako ponosan na to što sam počela pjevati i uvijek je govorio da je to zbog njega. Sjećam se anegdote kad sam tek počinjala 1995.

Jedino zbog čega me kritizirao jest to što sam promijenila ime u Minea pa mi je bilo vrlo teško objasniti mu da mi treba estradno ime i da je tadašnji menadžer inzistirao na tome. Bio je tužan. Ali danas razumijem što je htio reći. Meni je uvijek bilo bitno da je moja obitelj ponosna na mene”, prisjetila se nedavno u razgovoru za 24sata.

Nakon Kontese Nere, 1994. godine došla je u Srebrna krila kao zamjena za Vlatku Pokos. Tada ju je zamijetio pokojni otac Maje Šuput, estradni menadžer Boris Šuput, uz čiju je pomoć započela solo karijeru, on je zaslužan i za njezino umjetničko ime Minea.


Minea i Alen više ne skrivaju lijepe vijesti: ‘Nekad se dvije energije povežu’

O imenu

“Minea je došla kao i sve u mojoj karijeri, spontano. Radili smo prvu kazetu, prije nastupa na Dori 1995. godine, i Boris Šuput rekao je da hitno moramo pronaći neko ime jer za jedan dan je kazeta išla u štampanje.

S obzirom na to da moje ime Renata nije bilo scensko i upečatljivo, ja sam se nekako složila s time, ali nije bilo lako naći koje bi to ime bilo. Dolazili su razni prijedlozi i ja se nikako nisam mogla naći ni u jednom imenu.

Onda sam otvorila enciklopediju s grčkim mitovima i pronašla to Minea, koje je bilo u sklopu triju imena. Ja sam izdvojila samo to Minea i cijeli sam dan to ponavljala, zvučalo mi je posebno jer nikad nisam čula to ime, i onda smo rekli da je to to”, prisjetila se prošle godine u razgovoru za Story.

Minea. (Foto: Instagram)

Najveći korak

“Moram priznati da mi Boris Šuput zaista neizmjerno nedostaje jer otkad ga nema, imam osjećaj da ga spominjem više nego ikada, zauvijek ću mu biti zahvalna na svemu. A što se tiče Maje… Nju pamtim kao preslatku djevojčicu koja je uvijek skakutala tamo negdje oko nas i govorila da nikada neće biti pjevačica, a na kraju je sada toliko lijepa i uspješna žena i iskreno sam sretna zbog njega jer ona ima tatinu krv i tu borbenost u sebi i zaslužuje apsolutno sve u životu što joj se dogodilo”, prisjetila se u razgovoru za Gloriju.

Nakon Borisa Šuputa brigu o njezinoj karijeri preuzeli su Tonči i Vjekoslava Huljić. Bilo je to dvije godine nakon njezina prvog nastupa na Dori. “Da oni tada nisu preuzeli moju karijeru, uvjerena sam da danas ne bih bila tu gdje jesam.

Sretna sam što smo i danas u prijateljskim odnosima jer imati takve ljude u životu veliko je bogatstvo”, dodala je. Jednom prilikom u razgovoru za Happy FM otkrila je kako je reagirala na svoj veliki hit koji su joj isporučili Huljići.

Minea pokazala haljinu za novu emisiju, pljušte reakcije poznatih Hrvatica: ‘Ova žena gori’

Zahvalna Huljićima

“Kada imaš 20 godina, želiš biti ozbiljan i da te tako doživljavaju. Radila sam novi album i Tonči mi je donio više pjesama, među kojima i tekst ‘Vrapci i komarci’. Kada sam to počela čitati, pomislila sam ‘je l’ ovo moguće’. Što sam više čitala, bilo mi je sve nejasnije, a Tonči mi je rekao ili ćeš vjerovati ili ne. Ta je pjesma imala nevjerojatno pozitivan odjek kada je izašla, odmah je postala hit. I dandanas mi je malo čudno prije nego što je izvodim, a ona je obilježila dobar dio moje karijere i devedesetih”, ispričala je Minea.

“Tonči i Vjekoslava Huljić najbolje su što mi se dogodilo u najbolje moguće vrijeme. Boris Šuput odradio je najveći korak, i da nije bilo njega, ne bih ni bila Minea. Kad se postavilo pitanje želim li se zaista baviti glazbom, došla sam u kontakt s Tončijem, koji mi je ponudio suradnju.

Tek tada sam počela shvaćati u što ulazim. I dandanas sam neizmjerno zahvalna Tončiju i Vjekoslavi i oni su mi velika podrška. Kad god imam nedoumicu, uvijek zovem i pitam Tončija za savjet. On mi nikad nije okrenuo leđa i nikad neću zaboraviti sve što su učinili za mene”, rekla je u nedavnom razgovoru za 24sata.

Minea se umiješala kako bi smirila dvojac (Foto: Nova TV)

Ozbiljni problemi

Odrasla je u zagrebačkoj Dubravi s bratom Silvijem u vrlo skladnoj obitelji. Majka Milka, tata Darko i brat Silvio bili su njezina najveća podrška u lijepim, ali i teškim životnim periodima, o kojima je otvoreno javno progovorila. Naime, prije 13 godina doživjela je tešku prometnu nesreću, koju je čudom preživjela, no nakon toga su se pojavili ozbiljni problemi.

Postala je anksiozna, imala je napadaje panike te je strahovala za živote bližnjih. Nesreća se dogodila nakon nastupa u Sloveniji. Minea je vozila, a s njom su u autu bile i dvije plesačice. Kako bi izbjegla automobil u kojemu je vozač zaspao, Minea je pokušala skrenuti te se zabila u ogradu na autocesti, nakon čega se automobil nekoliko puta okrenuo.

Sve tri su, nasreću, prošle bez ozljeda, ali u Mineu se uvukao veliki strah. Godinama se budila s napadajima panike i straha, a tada je i svoju pjevačku karijeru stavila u drugi plan.

MINEA SE BORILA S TEŠKIM POREMEĆAJEM! Otvorila dušu nakon užasnog iskustva: ‘Prevrnule smo se tri puta i završile u jarku’

Povratak s gaže

“Vraćala sam se s gaže u Mariboru i oko pet ujutro pokušala izbjeći auto u kojem je vozač zaspao za volanom. Udarila sam u stupiće sa strane, automobil se prevrnuo tri puta i završili smo u jarku. Samo čudom smo ja i moje plesačice preživjele, i to čak bez ozbiljnih ozljeda – samo s modricama i ogrebotinama. Psihičke posljedice bile su puno teže.

Trebale su mi dvije godine da se riješim depresije i anksioznosti, povukla sam se sa scene, i da nije bilo mojih roditelja i prijatelja, ne znam kako bi to završilo”, prisjetila se prije nekoliko godina u razgovoru za Gloriju te objasnila kako joj se manifestirala anksioznost.

“Imala sam napadaje panike, stalno sam se bojala da ću umrijeti ja ili netko meni blizak. Bilo me strah biti u gomili ljudi jer sam imala osjećaj da će mi se nešto loše dogoditi. Kad bih se popela na pozornicu, činilo mi se da ću pasti u nesvijest pa sam morala prestati s nastupima. Smetala su mi svjetla, buka… Kad bih sjela u auto, počelo bi mi jako lupati srce i hvatala me panika. Nevjerojatno zvuči, ali ista svar događala mi se svake noći točno u dva sata. Probudila bih se u strahu i nemiru, srce bi mi lupalo kao ludo. Tada bih pozvala mamu i tek kad bih osjetila njezin dodir i čula glas, smirila bih se i ponovno zaspala.”

Minea priznala da je život zamišljala drugačije (Foto: Instagram)

Dugotrajno liječenje

Tada je išla i na psihoterapiju te je pila lijekove, koji su joj koristili, ali se počela boriti s neugodnom nuspojavom – viškom kilograma. U te dvije godine dobila je 15 kilograma. U razgovoru za tportal 2010. godine otkrila je kako je počela njezina borba s kilogramima.

“Išla sam k doktoru Žgaljardiću na laser koji topi suvišno masno tkivo. Nakon toga, kako bih sačuvala vitku liniju, počela sam aktivno trenirati i odlaziti na kozmetičke tretmane”, ispričala je tada i otkrila kako je skinula čak 13 kilograma, no vratili su se. U razgovorima za razne medije ove je godine otkrila kako je u posljednje dvije godine skinula čak 20 kilograma, postupno uz pravilnu prehranu i vježbanje.

“Došla sam do točke kada sam sama sebi rekla da ću se dovesti u red i da više nema odstupanja i počela sam na jedan spor način skidati kilograme. Kompletno sam promijenila prehranu, razmišljanje, ali i stil života. U početku sam se zaista odricala svega, živjela sam na salatama i zdravim namirnicama i bilo mi je jako teško. Prva dva mjeseca mislila sam da ću umrijeti od muke koliko mi je to sve bilo teško”, prisjetila se u nedavnom razgovoru za Gloriju.

Minea zablistala u otmjenoj haljini i najavila veliko finale: ‘Ne propustite najluđu emisiju ove sezone’

Netko poseban

Tada je ponovno dala do znanja kako ne zazire od tretmana kojima održava svjež i mladolik izgled, o kojemu se u posljednje vrijeme naveliko priča. “Idem na tretmane kolagenom. Riječ je o prirodnom kolagenu koji, kad ga aplicirate u kožu, potiče vaš kolagen da se dodatno boosta i lice dobiva prirodan sjaj i punoću koja s godinama nestane”, otkrila je Minea. Godinu dana nakon nesreće započela je vezu s bivšim nogometašem Slađanom Ašaninom, koji joj je tada bio velika podrška, a glumio je i u njezinu spotu za pjesmu “Potpisujem”. “Presretna sam što sad imam lijepu i stabilnu vezu koja se razvila iz prijateljstva.

Znam da je Slađan uvijek tu za mene, i to mi je najvažnije. Dosta sam emotivna i volim imati krug prijatelja oko sebe. Naravno da bih voljela imati djecu, to će se vjerojatno i dogoditi jednog dana”, rekla je svojedobno, no prekinuli su nakon sedam godina.

To je ujedno i jedina njezina veza o kojoj je javnost znala nešto više. Iako privatni život nastoji držati dalje od javnosti, zbog velikog interesa, odlučila je progovoriti o prekidu najdulje veze u kojoj je bila.

Minea (Foto: Instagram)

Prekid

“Vezano uz razna nagađanja i informacije koje se tiču mene i mog privatnog života, mogu vam potvrditi da sam prije nekoliko mjeseci prekinula sedmogodišnju vezu sa Slađanom Ašaninom. Vjerujem da znate da u svih 25 godina koliko se bavim glazbom nikad nisam iznosila detalje svoga privatnog života u javnost.

Željela sam i trudila se govoriti isključivo o pjesmama, glazbi, planovima i svemu bliskom tome pa se najiskrenije nadam da ćete i ovaj put razumjeti moj stav o tome. U cijeloj ovoj priči nema nikakve drame ni ružnih trenutaka. Slađan i ja razišli smo se mirno i korektno, poštujući jedno drugo”, objasnila je tada za Story.

Prošle godine Minea je otkrila kako u njezinu srcu postoji netko poseban, no to je bilo sve što je na tu temu htjela reći. “Sretna sam, mislim da sam rođena pod sretnom zvijezdom”, potvrdila je kratko u razgovoru za 24sata, a ranije je otkrila kako bi, u slučaju udaje, samo željela da to bude brak zauvijek.

Minea se našla u ozbiljnom problemu pa zavapila: ‘Trebalo mi je više od dvije godine’

Prava ljubav

Ova rokerica u duši, kako se jednom prilikom opisala, veliki je emotivac. Ljubav i obitelj ono su što je čuva i pokreće. Možda se upravo u tome krije razlog što se još nije udala. Naime, na neke kompromise ne želi pristati. “Kad gledam roditelje, shvaćam što znači prava ljubav. Sve vam kreće od obitelji, svi temelji koji vas spremaju za budućnost, i pretvarate se u osobu isključivo zbog toga što su vam postavljeni temelji odmalena.

Mislim da su moji mama i tata napravili prekrasnu stvar, izveli su mene i brata na pravi put. Imali smo prekrasno djetinjstvo, nikad nismo imali previše, a uvijek su nam dali dovoljno. Ono što je najvažnije, bili smo okruženi ljubavlju i imali smo sve što jedna obitelj treba imati.

Uvijek sam gledala brak svojih roditelja i rekla sam da nikad neću pristati na manje od toga, voljela bih da svi na svijetu imaju brak kao moji roditelji”, rekla je nedavno u razgovoru za 24sata.

Foto: Instagram/Minea

Nova pjesma

Danas je posvećena voditeljskom poslu, ali i pjevačkoj karijeri. Nedavno je čak snimila novu pjesmu “Daj mi jedan dan” s pobjednikom showa “Tvoje lice zvuči poznato”, Alenom Bičevićem. Autori pjesme su Denis Dumančić i Fayo. “Sretna sam što sam opstala toliko godina. Voljela bih da je ta brojka barem upola manja, ali to je sve život. Bitno je da stojiš iza svojih djela, da možeš uzdignute glave pogledati svima u oči.

Na to sam najviše ponosna jer nisam imala nikakvih eskalacija, loših situacija ni stvari kojih bi se sramila. Možda bih ponešto drukčije odigrala, ali dok si mlad, učiš. Ništa ne bih mijenjala. Možda bih jedino voljela da se vrijeme može malo usporiti i vratila bih neke ljude koji više nisu s nama, ali to je život”, rekla je za 24sata.

Kad je o neostvarenim željama riječ, jednu je otkrila prije nekoliko godina u razgovoru za Gloriju. “Kad pogledam u prošlost, jedino za čim žalim je što dosad nisam imala djece. No nikad ne reci nikad, tko zna što je zapisano u mojoj sudbini.”


Komentari