Meri Cetinić priuštili veliku čast, neki nisu zadovoljni: ‘Dobro je da još želi pjevati’

Meri Cetinić na koncertu Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Meri Cetinić, ikona dalmatinske pjesme i jedno od najznačajnijih imena hrvatske zabavne glazbe dobit će svoj poseban program 24. kolovoza na Revijalnoj večeri Dalmatinske šansone Šibenik 2024. Šibenskoj publici Meri Cetinić predstavit će dio svog bogatog repertoara kao pjevačica, pijanistica, skladateljica i kao žena postojane i bogate karijere.

Rođena 15. lipnja 1953., Meri se rano posvetila glazbi i pjevanju, zadivljujući golemim talentom. S 14 godina pjesmom “Warm And Tender Love” pobjeđuje na Splitskom proljeću, godinu kasnije kao klavijaturistica se priključuje sastavu CHE, pa sa 17 godina odlazi u skupinu Delfini te s njima ide na turneju po Sovjetskom savezu.

Snažan glazbeni trag ostavila je sedamdesetih s grupom More da bi 1979. objavila prvi samostalni album Meri, a 1980. i prvi autorski album “Ja sam žena” i odmah ostvarila dijamantnu nakladu, na najbolji način najavivši karijeru vrijednu divljenja.

Nevjerojatno bogat opus

Uslijedili su nezaboravni festivalski nastupi, pogotovo na Splitskom festivalu, kasnije i diskografska nagrada Porin, ali prije svega, Meri je svojim radom izgradila neizmjerno poštovanje publike.

Teško je pobrojati sve pjesme, ali ako spomenemo “More”, “Konoba”, “Ti si moj san”, “Samo simpatija”, “Četiri Stađuna”, “Nina nana”, “Ljubav si moja zauvik”, “Gorka rijeka”, “Budi dobra prema njemu”, “U prolazu”, “Potraži me u predgrađu”, “Lastavica”, “Dome moj”, “Zemlja dide mog”, dovoljna je pozivnica da ne propustite njen nastup na revijalnoj večeri Dalmatinske šansone u Šibeniku.


Također, Meri je kroz karijeru surađivala s iznimnim glazbenicima i tekstopiscima, od brata Ante Cetinića do Slobodana Kovačevića, Zdenka Runjića, Jakše Fiamenga, Krste Jurasa, Ivice Flescha

‘Dobro da još želi pjevati’

Prepoznata je Meri i izvan granica Hrvatske. Pjesmu “Dome moj” snimili su u Belgiji Sanne i Erik van Neygen pod nazivom “Veel te mooi” i postali tamošnji hit godine. A Meri je ostala naša glazbena ikona i Šibenik joj se veseli, ističu organizatori Šansone Šibenik.

Reakcije su na ovakav čin, dakako, pozitivne, a mnogi ističu da je Cetinić ovakav tretman trebala dobiti puno prije. “Mi Hrvati smo blesav narod. Tek kad se pojave neke tamo Desingerice, singerice gluposti i karafeke mi se sjetimo istinskih pjevača”, komentirali su.

“Kakvi smo mi civilizacijski sunovrat doživjeli unazad 30 godina dobro je da Meri uopće još želi pjevati”, “Ta žena je toliko toga dobroga zaslužila da je ovo samo komadićak onog što zaslužuje”, samo su neki od komentara.

Nina Badrić neobičnim pitanjem pokrenula niz reakcija: ‘Kojim putem krenuti’


Komentari