Među Zagrepčanima hara upala, no ove namirnice mogu je suzbiti: Dobre su i za mršavljenje

Liječnik, ilustracija (Foto: Pixabay)

Nakon vijesti da u zagrebačkoj Klinici Fran Mihaljević raste broj oboljelih oboljelih od upala posebno od atipične upale koju uzrokuje bakterija mikoplazma, mnogi su se zapitali postoji li način da se upala spriječi.

Prema stručnjacima, određene namirnice mogu izazvati upalu u tijelu, što može dovesti do kronične boli, umora i povećanog rizika od bolesti. Prerađene grickalice, slatkiši i hrana puna nezdravih masnoća su glavni krivci za te tegobe.

No, postoje i namirnice koje mogu smanjiti upalu i ojačati imunitet. Dr. Tez Pratap Singh i dijetetičar Jesse Feder preporučuju četiri namirnice koje suzbijaju upale, prenosi She Finds.

Bogat omega-3 masnim kiselinama, losos ima moćna protuupalna svojstva koja smanjuju upalu u tijelu i podržavaju opće zdravlje. Visok sadržaj proteina također čini ovu namirnicu odličnom u programima mršavljenja.

Borovnice (Foto: Pixababy)

Borovnice potiču zdravlje mozga i srca

Povrće poput špinata, kelja i blitve sadrži antioksidanse, vitamine i minerale koji smanjuju upalu povezanu s kroničnim bolestima. Također, ovo povrće je niskokalorično i bogato vlaknima.

Prepune antioksidansa, borovnice imaju protuupalna svojstva koja podržavaju zdravlje mozga i srca. Vlakna u borovnicama poboljšavaju probavu i apsorpciju hranjivih tvari.


Bogat proteinima i probioticima, grčki jogurt poboljšava zdravlje probavnog sustava, optimizira zdravlje crijeva te podržava zdravlje mozga i srca. Proteini pomažu u održavanju mišićnog tkiva.

Grčki jogurt (Foto: Pixababy)

Odlično se uklapaju u dijete

Uključivanje ovih namirnica u prehranu može pomoći u smanjenju upale i poboljšanju općeg zdravlja, a ove namirnice se i savršeno uklapaju u većinu dijeta.

U zagrebačkoj bolnici raste broj oboljelih od neobične upale: ‘Pacijenti povraćaju od kašlja’

 


Komentari