Mate Rimac objavio novi video: ‘Ovako smo razvijali robotaksi’

Mate Rimac sa svojim timom (Foto: Facebook/Mate Rimac)

Poznati hrvatski inovator i poduzetnik Mate Rimac objavio je novi video u kojem je javnosti detaljno predstavio svoj najnoviji projekt – robotaksi pod nazivom Verne. U videozapisu Rimac objašnjava korake koje je njegov tim poduzeo kako bi razvili ovo revolucionarno vozilo, ističući da je cilj bio stvoriti potpuno novo iskustvo u autonomnoj vožnji.

“Htjeli smo još malo ući u detalje i pokazati kako smo došli do toga gdje smo danas”, započinje Rimac u videozapisu, naglašavajući složenost i dugotrajnost procesa razvoja konvencionalnog automobila. “Razvoj konvencionalnog auta je užasno dug i kompleksan proces koji ne može napraviti puno ljudi”, dodaje.

Za razliku od standardnog pristupa koji podrazumijeva uzimanje inspiracije od konkurencije ili postojećih modela, Rimac se odlučio za potpuno drugačiji put. “Mi smo željeli napraviti nešto potpuno drugačije: auto razvijen iz nule da bi iskoristio sve prednosti autonomne vožnje”, rekao je Rimac, naglašavajući inovativnost projekta.

Najsigurnije vozilo

Cilj je bio stvoriti vozilo koje je najprostranije, najsigurnije i najudobnije, pružajući najbolje moguće iskustvo putnicima. “Htjeli smo da taj auto bude najsigurniji, najprostraniji, najudobniji, najbolje iskustvo za čovjeka u autu”, ističe Rimac.

Rimac je također pokazao model iz 2019. godine, s kojim su započeli razvoj Verne robotaksija. Objasnio je zašto su se odlučili za dvosjed: “Podaci pokazuju da 90 posto taksi ili Uber vožnji je jedna ili dvije osobe u autu. Mi smo željeli za te dvije osobe dati najbolje iskustvo, najviše prostora”, rekao je.


Iako su mnoge elemente sustava razvili sami, Rimac je otkrio da se njegov tim odlučio surađivati s najboljim svjetskim firmama za razvoj autonomne vožnje, odabravši na kraju Mobileye za partnera. “Mi razvijamo vlastiti auto i ostale elemente sustava. Ali jedan dio koji smo se odlučili ne razvijati je autonomna vožnja. Radili smo s najboljim firmama u svijetu, na kraju smo se odlučili na Mobileye”, kaže Rimac.

Mate Rimac prekinuo šutnju: ‘Ovih je dana toliko gluposti napisano, ali ovo je vrhunac’


Komentari