Majstor otkrio kako uštedjeti na klima uređaju: ‘Ljudi rade ovu grešku pa dobivaju glavobolje’

Klima uređaji, ilustracija (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Građani Zagreba trenutno su vjerojatno veoma zahvalni na izumu klima uređaja. Bez hlađenja ove vrućine bilo bi još teže podnijeti, a mnogima ni ovako nije lako. Sad bi baš bila nezgodna situacija da nam se klima uređaj iznenadno pokvari.

Serviser klima uređaja Vladimir Dujaković za novu.rs otkrio koji dio servisa možete obaviti sami, a za što trebamo pozvati profesionalce.

“Filtere možete sami izvući i očistiti. To bi trebalo raditi mjesečno. Ako filteri nisu jako prljavi, dovoljno ih je oprati toplom vodom. Nema potrebe za deterdžentom ili drugim sredstvima za pranje”, objašnjava Dujaković.

Serviser stvara sjenu kišobranom, ilustracija (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Servis traje samo 45 minuta

“Ostale dijelove klime možete prebrisati vlažnom krpom, ali samo površinski,” rekao je Dujaković te dodao da je za ostale kvarove i probleme potrebno kontaktirati majstora.

Cijeli proces servisa klima uređaja traje oko 45 minuta do sat vremena. Skidaju se turbina i ventilator koji usmjeravaju ohlađeni ili zagrijani zrak. Nakon provjere vanjske jedinice i općeg stanja klime, postupak je završen.

“Treba voditi računa o potrošnji električne energije, ali i zapamtiti da klima uređaji ne dovode svježi zrak u prostoriju. Prostoriju treba provjetravati svaka dva do tri sata kako bi se izbjegle glavobolje zbog nedostatka kisika”, upozorio je.


‘Bolje je da radi neprestano’

“Ako vas boli glava, možda je vaša klima prljava ili je prozor bio predugo zatvoren,” pojasnio je Dujaković, dodajući kako je najbolje pustiti klimu da radi neprestano, umjesto da ju palimo i gasimo svakih sat vremena.

Dio Zagrepčana ostaje danas bez klima uređaja: Evo koliko će trajati njihova ‘patnja’


Komentari