Majka joj je bila najmoćnija Hrvatica, a ona osvaja Hollywood: Pogodite o kome je riječ

Lijepa Zagrepčanka kći je poznate hrvatske političarke (Foto: Future Image/Guliver)

Njezina majka je poznata hrvatska političarka koju su svojedobno nazivali i ‘najmoćnijom ženom Hrvatske’. Otac joj je Amerikanac litvanskog podrijetla i vlasnik konzultantskih tvrtki.

Ona je, pak, filmska redateljica, a ovih je dana ostvarila svoj dosad najveći filmski uspjeh.

Znate li tko je ona?

Teta joj je najveća zvijezda Hrvatske, a s majkom nije u dobrim odnosima: Pogodite o kome je riječ

U pitanju je Daina Oniunas Pusić, kći bivše ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić te konzultanta Jurgisa Oniunasa.

Njezini roditelji upoznali su se 1982. godine, a bila je to, priznali su u kasnijim intervjuima, ljubav na prvi pogled. Inače, Jurgis je zamalo postao svećenik, no na kraju je odabrao svjetovno zanimanje i postao magistar nuklearnog inženjeringa te magistar financija. Kasnije je osnovao konzultantske tvrtke u Londonu i Zagrebu te se bavi pronalaženjem strateških investitora za privatne hrvatske tvrtke.


Blistava politička karijera Vesne Pusić započela je još 1978. godine – bila je jedna od sedam žena koje su inicirale i organizirale projekt ‘Žena i društvo’, prvu feminističku grupu u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata.

Vesna Pusić i Jurgis Oniunas su se vjenčali 1986. godine, a Daina je njihovo jedino dijete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dainaop (@dainaop)

Za razliku od poznatih roditelja, umjesto u politiku, Daina se ‘bacila’ u svijet filma. Nakon što je upisala filmsku režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, 2010. godine se preselila u London i završila prestižnu školu London Film School.

Život u studentskom domu

Iste godine, u jednom je intervjuu opovrgnula glasine da je na ADU i londonsku filmsku školu upala zahvaljujući utjecajnim roditeljima. Priznala je i da nije dobila stipendiju te da je u Londonu u početku živjela u studentskom domu i zarađivala na različite načine kako bi osigurala dobar život u skupoj britanskoj prijestolnici.

Vesna Pusić, Daina Oniunas Pusić i Slavenka Drakulić na promociji knjige 2007. godine (Foto: Dragan Matić/CROPIX)

Rad, hrabrost i žrtva brzo su se počeli isplaćivati – Daina je za svoje kratke filmove kroz godine dobila brojne nagrade i priznanja. Na Danima hrvatskog filma 2013. godine dobiola je nagradu za film ‘Elephants’, a pripalo joj je i priznanje za najbolju redateljicu.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Brooklynu i Filmskom festivalu Woods Hole nagrađen je njezin film ‘Rhonna & Donan’, a za film ‘The Beast’ stigla su joj priznanja na Zagreb Film Festivalu i Filmskom festivalu u Los Angelesu.

Daina Oniunas Pusić i Julia Louis-Dreyfus na premijeri filma u Londonu (Foto: Future Image/Guliver)

Prvi dugometražni film

Krajem prošle godine, Daina je predstavila svoj prvi dugometražni film ‘Tuesday’. Glavnu ulogu tumači slavna Julia Louis-Dreyfus, višestruko nagrađivana američka glumica koju je svjetska javnost zavoljela u seriji ‘Seinfeld’, a koja je ulogom u seriji ‘Veep’ oborila rekord te zaradila čak šest nagrada Emmy.

Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu Telluride u Coloradu, a Daina je uoči premijere otkrila da taj festival za nju ima posebno značenje. ‘Telluride je bio prvi festival koji je prikazao moje kratkometražne igrane filmove i velika mi je čast da će se moj prvi dugometražni film prikazati upravo na njemu. Neusporediva Julia Louis-Dreyfus predstavit će ga u Coloradu’, napisala je ponosna Daina na društvenim mrežama.

Sestra joj je najveća hrvatska diva, a ona se povukla iz medija: Pogodite o kome je riječ


Komentari