Luk može izazvati trovanje: Ako na ljusci vidite ovu promjenu, bolje ga bacite

Foto: Josko Supic / CROPIX

Luk, neizostavna namirnica u mnogim svjetskim kuhinjama, poznat je po svom specifičnom okusu i svestranosti u pripremi jela. Osim što obogaćuje okus, luk je i pravi saveznik zdravlja, bogat vitaminima C i B6, vlaknima, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje pomažu u jačanju imunološkog sustava, poboljšanju probave i smanjenju upala.

Bez obzira koristite li ga sirovog u salatama, pirjanog kao osnovu za umake ili pečenog u raznim jelima, luk svojim bogatim okusom i hranjivim sastojcima pridonosi zdravoj prehrani i kulinarskom užitku. Ako se pravilno skladišti, može trajati mjesecima. Međutim, znanstvenici upozoravaju da u određenim uvjetima može postati štetan za zdravlje.

Iako je poznat po svojoj dugotrajnosti, luk nije otporan na oštećenja. Čak i uz pažljivo skladištenje, nemoguće je izbjeći klijanje na duže vrijeme. Klijanje je prirodni proces ne samo za luk, već i za druge biljke poput češnjaka i krumpira. To je dio njihovog životnog ciklusa i može se dogoditi čak i bez sadnje u zemlju.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX, Zagreb tržnica, luk

Može uzrokovati trovanje

Kada se luk drži na svijetlom, toplom i vlažnom mjestu, klijanje se ubrzava jer ti uvjeti signaliziraju biljci da je stiglo proljeće, piše Najžena.

Iako može zvučati iznenađujuće, proklijali luk nije štetan za konzumaciju sve dok nije pokvaren ili mekan. Svi dijelovi proklijalog luka su sigurni za jelo, iako mogu biti gorki i manje slatki u usporedbi sa svježim lukom.

Litra ulja od ove biljke košta čak 1400 eura: Može je uzgajati gotovo svatko


Unatoč tome, znanstvenici naglašavaju da nikada ne biste trebali jesti luk koji je pokvaren, mekan ili pljesniv. Takav luk može uzrokovati velike probleme vašem zdravlju, ističu stručnjaci.

Dakle, dok luk svakodnevno obogaćuje naša jela i zdravlje, važno je obratiti pažnju na njegove uvjete skladištenja i svježinu kako bismo izbjegli potencijalne zdravstvene rizike.


Komentari