Liječnik upozorio: ‘Ovakav prištić na koži ne ignorirajte, može biti pokazatelj raka kože’

Doktor, ilustracija (Foto: Pexels)

Stručnjaci upozoravaju da promjene na koži treba pomno pratiti i u slučajevima kad određene ‘fleke’ ili bubuljice ne nestaju, treba se obratiti liječniku za savjet. Tako je doktor Karan Raj upozorio da svi oni koji imaju uporni prištić koji odbija nestati ili ne zacjeljuju, trebaju posjetiti dermatologa.

U videu koji prikazuje malu točku na ženskom licu, savjetovao je da svaki “prištić” koji ne zacjeljuje ili ne nestaje zahtijeva liječničku pomoć. Zatim je prikazao sliku još jedne oznake koja se u početku pojavila kao prištić, ali se ispostavilo da je karcinom bazalnih stanica (BCC) – jedan od najraširenijih oblika raka kože.

Dr. Raj je objasnio da ovi madeži obično imaju “savijene biserne rubove”, a mogu također pokazivati ​​sitne krvne žile ili ulceracije. Povremeno mogu nalikovati osipu ili suhim flekama, te opstati čak i nakon tretmana antigljivičnim proizvodima.

@dr.karanr Skin check @jay ex ♬ original sound – Dr Karan Raj

Treba obratiti pozornost na sve tragove koji ne nestaju

Naglasio je da rak kože nije uvijek crna ili smeđa mrlja ili nešto što se brzo mijenja. BCC, primijetio je, često “sporo rastu” i također se često stapaju s bojom kože. Ovaj je liječnik naglasio važnost pregleda svih tragova na koži koji ne zacjeljuju, bez obzira na tip kože. Ovim putem je apelirao na ljude da budu oprezni zbog promjena koje primjete na vlastitoj koži.

Nakon što je doktor objavio ovaj edukativni video, brojni su pratitelji izrazili zahvalnost za njegove potencijalno spasonosne savjete. Također, brojni gledatelji su tom prilikom podijelili svoje priče o zdravlju kože.


Tako je jedan gospodin izrazio osobnu zabrinutost. “Imam jedan takav na nosu oko pet godina”, napisao je. Drugi je pak pratitelj istaknuo svoj proaktivan pristup kad je u pitanju zdravlje ovog tipa. “Svake druge godine idem na pregled kože”, rekao je.

Mislila je da treba smršavjeti, doktori su ju šokirali: ‘Izgledala sam trudno’

Nemelanomski rak – pokazatelji bolesti

Britanski zdravstveni zavod ističe da je nemelanomski rak kože, koji uključuje karcinom bazalnih stanica (BCC) i karcinom skvamoznih stanica (SCC), prevladavajući oblik raka koji nastaje u gornjem sloju kože, piše Mirror.

Nemelanomski rak kože često se može liječiti, a obično je uzrokovan pretjeranim izlaganjem ultraljubičastom svjetlu uslijed sunčanja ili korištenja solarija. Ključni znak nemelanomskog raka kože je pojava kvržice ili obojene mrlje na koži.

Iako se može razviti bilo gdje, češće se nalazi na dijelovima tijela kao što su:

  • Glava, lice i uši
  • Vrat i ramena
  • Leđa
  • Ruke
  • Potkoljenice


Komentari