Liječnik upozorio na loš znak: Ne ignorirajte ako vam se pojave ovakve crvene crte na koži

Pregled kod liječnika, ilustracija (Foto: Pixababy) Crvena crta, (Foto; Screenshot)

Liječnici upozoravaju da bi crvena crta na vašoj koži mogla ukazivati na medicinsko stanje koje zahtijeva hitno liječenje. Ako se ne prepozna na vrijeme, može doći do sepse koja stavlja vaše tijelu u ozbiljan rizik.

Naime crvena slika kakvu možete vidjeti u snimci može biti znak limfangitisa, odnosno infekcije limfnih žila, koju obično uzrokuje streptokok. Bakterije streptokoka obično ulaze u limfne žile putem ogrebotine ili rane na ruci ili nozi. Streptokokna infekcija kože i potkožnog tkiva može se proširiti na limfne žile.

U tom slučaju na koži se javljaju crvene, nepravilne linije koje su tople i osjetljive na dodir. Obično se protežu od mjesta upale prema limfnim čvorovima, koji su smješteni na primjer u preponama i pazusima.

@drjoe_md Lymphangitis is an inflammation of the lymphatic vessels, often caused by a bacterial infection, typically Streptococcus or Staphylococcus. It usually presents as red, painful streaks on the skin extending from the site of infection toward nearby lymph nodes, which may also become swollen and tender. Fever, chills, and a general sense of illness may accompany these symptoms. Prompt treatment with antibiotics is essential to prevent they infection from spreading and to avoid potential complications such as abscess formation or sepsis #medical #pediatrics #sepsis #infection ♬ original sound – Dr. Joe, M.D. 🩺

Infekcija se širi prema limfnim čvorovima

Uobičajeni simptomi su povišena temperatura, tresavica, ubrzani rad srca i glavobolja. Ponekad se ti simptomi jave prije pojave crvenih linija. Širenje infekcije iz limfnog sustava u krvotok zapanjujućom brzinom može uzrokovati infekciju cijelog organizma. Koža ili tkiva koja se nalaze iznad inficirane limfne žile se upale.

Liječnik Joe Whittington iz SAD-a, na internetu poznat kao Dr. Joe MD, upozorio je na ovo stanje i pozvao ljude da ne ignoriraju pojavu crvene crte koju bi neki mogli otpisati kao bezopasnu.


“Ako vidite crvenu crtu to je loš znak. To znači da je došlo do infekcije limfnog sustava, što znači da više nije lokalizirana, već se širi tijelom”, upozorio je svoje pratitelje.

Liječi se antibioticima

“Ovo je hitno medicinsko stanje koje treba liječiti antibioticima”, dodao je američki liječnik. Dijagnoza limfangitisa temelji se na tipičnom izgledu bolesti. Analiza krvi u laboratoriju obično pokazuje povećani broj bijelih krvnih stanica koje se odupiru infekciji.

Liječnica upozorila na osam simptoma bolesti srca: ‘Rizik je trenutno jako velik’

Većina bolesnika se brzo oporavi nakon liječenja antibioticima koji djeluju na bakterije stafilokoke i streptokoke, no ako se bolest zakomplicira potrebno je posjetiti bolnicu.


Komentari