Liječnik upozorava: ‘Izbjegavajte ovako piti vodu, pogotovo ljeti’

Flaširana voda (Foto: Pexels)

Dobro je poznato da je voda esencijalna za održavanje zdravlja i normalnog funkcioniranja tijela. Ova tekućina je ključna za vitalne funkcije poput održavanja ravnoteže tjelesnih tekućina, regulaciju tjelesne temperature te poticanje probave i apsorpciju hranjivih tvari. Nedostatak vode može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput dehidracije, umora, glavobolja i loše probave.

Međutim, nedavno upozorenje liječnika, dr. Saurabh Sethija, ističe opasnosti korištenja plastičnih boca za vodu. Plastične boce mogu sadržavati nanočestice plastike koje su povezane s raznim zdravstvenim problemima, uključujući rak i neplodnost. Prema nedavnoj studiji provedenoj u Sjedinjenim Američkim Državama, prosječna boca vode sadrži čak 240.000 ovih štetnih čestica.

U svom viralnom videozapisu na TikToku, dr. Sethi potiče ljude da prestanu koristiti plastične boce za vodu i umjesto toga koriste višekratne boce od nehrđajućeg čelika. Ističe da pijenje iz plastičnih boca, posebno tijekom vrućih dana, može biti posebno štetno jer toplina može uzrokovati dodatno ispuštanje mikroplastike u vodu.

@doctorsethimd The risk of Plastic Water Bottles 🤯 I Harvard Trained Doctor Explains #heart #health #plastic #medicaltiktok ♬ original sound – Doctor Sethi

Mikroplastika

Zabrinutost zbog mikroplastike u bocama za vodu postaje sve veća, s obzirom na to da se smatra da se mali komadići plastike mogu naći u proizvodima kao nusprodukt procesa proizvodnje. Iako neki istraživači sugeriraju da izloženost mikroplastici može imati negativne učinke poput oštećenja stanica i upalnih reakcija, utjecaj na ljudsko zdravlje još uvijek nije u potpunosti istražen.

Unatoč nedostatku konkretnih dokaza za direktni utjecaj na ljudsko zdravlje, Sethijeva poruka postavlja pitanje o potencijalnoj opasnosti plastičnih boca za vodu i potrebi za promjenom navika u korist alternativnih, održivijih opcija.


S obzirom na sve veću svijest o problemu onečišćenja plastikom, možda je vrijeme da razmotrimo alternativne izvore za piće koji mogu biti korisni za naše zdravlje i okoliš.

Pijete vodu iz plastičnih boca? Ovo je popis najotrovnijih


Komentari