Liječnik otkrio kakva hrana može biti vrlo toksična: ‘Ljudi ne razumiju što je unutra’

Namirnice u trgovini, ilustracija (Foto: Pixabay)

O opasnostima toksičnih tvari pronađenih u nekim prehrambenim proizvodima nedavno je govorio doktor Omar Nuhić, stručnjak za funkcionalnu medicinu i jedan od rijetkih liječnika u Europi specijaliziranih za ovo područje.

Naime, u emisiji Novi dan Nuhić je govorio toksičnim tvarima poput okratoksina, mikotoksina, deoksinivalenola i tragova miševa, koji su uzrokovali povlačenje pošiljki keksa, vode i tjestenine namijenjenih tržištu susjedne Bosne i Hercegovine.

“Najveći problem kreće od toga što kada posežemo za nekim namirnicama za koje kupujemo, a uopće ne razumijemo što se nalazi unutra”, objašnjava Nuhić i dodaje da se na području Balkana rijetko provode testovi za mjerenje toksičnih tvari u hrani.

Zdrava hrana (Foto: Pixabay)

‘Budite oprezni pri izboru’

Nadalje, spominjući testove za mjerenje toksina, Nuhić objašnjava da se njima utvrđuje prisutnost značajne razine mikotoksina, odnosno jedne vrste otrovnih tvari iz plijesni. Ta vrsta tvari često se nalazi u hrani poput keksa, suhog voća, kave i kakaa. Doktor građanima savjetuje da pozorno čitaju sastojke na proizvodima te da izbjegavaju one za koje nisu sigurni što točno znače.

“Kontaminacija je diskutabilna tema, što se smatra kontaminiranim. Sve što je procesuirano ne bi trebalo biti u tom proizvodu, samo cjelovite namirnice, svi emulgatori, boje, sve je to moralo proći određenu razinu kemijskog procesa da bi bilo tu. Postoji poslovica koju često koristim: ‘Što namirnica duže traje, kraće živimo’, a tome smo i danas svjedočimo”, istaknuo je Nuhić pa objasnio koliko dugo možemo biti izloženi takvim tvarima.

“Kako bismo govorili o kroničnom aspektu koliko dugo možemo biti izloženi tim supstancama, važno je znati kakvi su naši geni. Postoje geni zaslužni za čišćenje, velik broj ljudi, barem 50 posto onih koji su radili test, imalo je mutaciju tih gena. Što to znači? Da je njihovo odlagalište znatno manje od tuđeg. Recimo, ako netko puši 20-30 godina i nema značajnijih posljedica, a drugi može osjetiti muku samo po mirisu cigareta. To se također odnosi na mikotoksine. Dopušteni iznos je individualna stvar”, objašnjava doktor.


Osjećate nadutost i mučninu: Možda cijelo vrijeme jednu stvar radite krivo

‘Važno je znati što kupujemo’

Također, Nuhić dodaje da su mikotoksini prisutni u raznim namirnicama, od kukuruza do mesa. Pritom je naglasio važnost poznavanja porijekla hrane. “To su tvari iz plijesni, koje mogu napasti naše tijelo. Širokog je spektra, kod nas je najzastupljeniji aflatoksin – često ga ima u kukuruzu i mesu, sve što stoka jede, a dolazi iz kontaminiranog voća i povrća, završit će i na našem stolu. Važno je znati gdje što kupujemo”, poručio je.

“Prvenstveno tražite filtriranu vodu kako biste spriječili dotok. Filter osmoze je najbolji, drugi nisu toliko učinkoviti, dalje zeleno povrće – brokula, prokulica, cvjetača, rikola, zelena salata. Postoji takozvani ‘rainbow’ princip, gdje unosimo što veći raspon biljnih boja povrća, na taj način se postiže antioksidativni sustav i neutralizira razina toksičnih materija.

Suplementacija? Potrebno je ciljano djelovati na glutation koji tijelo inače proizvodi, ali je u ovim stanjima u deficitu, to je supstanca za detoksikaciju, zalihe se iscrpe i moramo stimulirati njegovu proizvodnju. NAC, vitamin C u velikim količinama, liposomska kurkuma, a u fazi 2 detoksikacije uvođenje bijelog luka”, zaključio je Nuhić.


Komentari