Liječnik o neobičnoj pojavi na licu: ‘Ne želim vas plašiti, ali treba biti oprezan’

Doktor, ilustracija (Foto: Pexels)

Jedna pojava na koži, možda pomalo neobična, može ukazivati na veoma ozbiljnu bolest. Američki je doktor na svojim društvenim mrežama objasnio o čemu je točno riječ.

Tako rast bijelih dlaka na području lica gdje inače nema dlaka, može biti pokazatelji da bolujete od jedne specifične vrste raka. Naime, riječ je o  stečenoj hipertrihozi, rijetkom stanju kože koji uzrokuje ubrzani rast bijelih mekanih dlačica zvanih ‘lanugo’.

“Lanugo dlačice se definiraju kao fine i nepigmentirane dlačice, slične onima koje se javljaju kod beba nakon rođenja. Ali kod odraslih ljudi, rast ovih dlačica ukazuje na poremećaj. Naime, to je neobična reakcija našeg tijela koja se javlja kao posljedica raka”, objašnjava dermatolog Scott Walter.

@denverskindoc Baby hair aka Lanugo as an adult? #whatsonmyskin #lanugo #lanugohair #medicine #acquiredhypertrichosislanuginosa #paraneoplastic #interesting #todayilearned #babyhair ♬ original sound – Dr. Scott Walter | Derm

Simptom se može javiti mnogo prije same dijagnoze

Nadalje, doktor Walter je objasnio da takve dlake obično rastu na ušima, obrazima i nosu, a poremećaj može biti povezan i s rakom pluća, dojke, maternice, debelog crijeva i jajnika.

“Ludo je da se ovaj simptom može pojaviti čak dvije i pol godine prije dijagnoze raka. Javlja se rijetko i ne želim vas plašiti, ali mislim da je svakako zanimljiv način na koji nam koža govori da se nešto događa iznutra”, kaže dermatolog.


Prema podacima Informacijskog centra za genetiku i rijetke bolesti, nešto manje od tisuću Amerikanaca boluje od hipertrihoze. Neki od simptoma su osjećaj upale jezika, promijenjeni osjet okusa, otečene izbočine na jeziku, probavni problemi i gubitak kilograma. Doktori su primjetili da dlačice mogu prestati rasti ako se liječi temeljni rak.

Nevidljiva bolest koju još zovu i izmišljenom ima opake simptome: ‘Ljudi su stigmatizirani’


Komentari