Liječnici upozorili na simptome nove bolesti kod djece: ‘Uzrokuje stres u mozgu’

Liječnik, ilustracija (Foto: Pexels)

Trend sve većeg vremena provedenog pred ekranima kod djece može dovesti i do ozbiljnog stanja, upozorili su liječnici.

Digitalni autizam ili ekranizam se može pojednostavljeno objasniti kao ovisnost o bilo kojoj vrsti ekrana – mobiteli, TV, računala, tableti, rekla psihologinja iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu Ivana Bilić za Hinu. Dodaje da se smetnje manifestiraju do treće godine djetetova života.

“Znamo da je uzrok digitalnog autizma prekomjerno korištenje ekrana i nema striktni početak smetnji u najranijoj dobi. Prije nego razvije ovisnost o ekranu, dječji mozak je redovito prekomjerno stimuliran korištenjem ekrana, a to uzrokuje stres u mozgu”, objašnjava.

Život poznatog voditelja potpuno se promijenio nakon dijagnoze sina: ‘Bili smo u šoku’

Simptomi

Edukacijska rehabilitatorica Jelena Petranović, zaposlena u Dječjem vrtiću “Pjerina Verbanac” u Labinu, objašnjava da “klasični” autizam nije “izlječiv” za razliku od digitalnog autizma koji je reverzibilnog tipa, odnosno moguće je adekvatnim intervencijama dijete vratiti na uredan razvojni tok, ako se na vrijeme reagira.


“Simptomatološki dijete s digitalnim autizmom djeluje kao da pripada autističnom spektru, odnosno ima slabo ili uopće nema razvijen govor i komunikacijske vještine – ne odaziva se na ime, ne uspostavlja kontakt očima, čak ni neverbalno ne komunicira svoje potrebe”, objašnjava.

“Dijete se često osamljuje i ne ulazi u interakciju s drugom djecom jer nema razvijene socijalne vještine, a i sama igra je nerazvijena”

Mladić, Ilustracija (Foto: Pixabay)

Javiti se pedijatru

Igračke ne koristi funkcionalno već isključivo u istraživačke svrhe – baca igračke ili primjerice samo vrti kotače od autića bez da ga vozi. Uz to dijete ima slabo razvijenu i raspršenu pažnju te moguće i neke oblike agresivnog ponašanja zbog nemogućnosti izražavanja vlastitih potreba te smanjene emocionalne regulacije uslijed ovisničkog obrasca ponašanja.

Objašnjava da su posljedice izloženosti ekranima teškoće učenja i pamćenja, pažnje, spavanja, smetnje na bihevioralnom planu (burne reakcije, agresivnost, slabija tolerancija na frustraciju) i smetnje u regulaciji emocija.

Ako roditelji kod djeteta prepoznaju simptome digitalnog autizma, psihologinja Bilić kaže da se mogu javiti nadležnom pedijatru odnosno stručnoj službi vrtića/škole koji će ih savjetovati i eventualno uputiti na daljnje preglede ili terapijske postupke.

Savjetuje da u tom slučaju djetetu ograniče korištenje svih ekrana te da budu dosljedni u provođenju odluke koliko i kada ih smiju koristiti. Također je korisno da i vlastitim primjerom pokažu kada i koliko je primjereno koristiti tehnologiju.


Komentari