Liječnici upozoravaju, čuvajte se: Promjena vremena i dolazak hladnoće budi 12 bolesti

Nevrijeme. (Foto: Bozo Radic/CROPIX)

Nagla promjena vremena i veliki pad temperature te hladnoća sa sobom donosi i niz zdravstvenih izazova. Naime, tijekom jeseni ‘vladaju’ određene bolesti, a u nastavku teksta objašnjavamo o kojim je konkretno bolestima riječ i najučinkovitije načine prevencije.

Tako sezona gripe obično počinje u jesen i doseže vrhunac tijekom zimskih mjeseci. Gripa je vrlo zarazna, ali rizik se može smanjiti cijepljenjem protiv gripe. To je jedan od najučinkovitijih načina da zaštitite sebe i one oko sebe, piše Health right.

Prehlada.(Foto: Freepik)

Prehlade i alergije su učestale u ovom dijelu sezone

Nadalje, niže temperature i češća okupljanja u zatvorenim prostorima mogu dovesti do češćih prehlada. Održavajte dobru higijenu ruku i držite se udaljenosti od bolesnih osoba.

Jesenske alergije, često izazvane sporama ambrozije i plijesni, mogu uzrokovati kihanje, začepljenost i svrbež očiju. Preporučuje se držanje prozora zatvorenima, korištenje pročistače zraka i uzimanje antihistaminike prema preporuci liječnika.

Također, jesenske alergije mogu pogoršati simptome astme. Držite svoju astmu pod kontrolom pridržavajući se propisanih lijekova i izbjegavajući alergene. Posavjetujte se sa svojim liječnikom za akcijski plan za astmu.

Gripa je veliki problem (Foto: Ilustracija/Freepik)

Dolazi hladnije vrijeme, a s njim i respiratorne infekcije

Nadalje, tijekom jeseni se javlja i bolest ruku, stopala i usta – akutna zarazna bolest karakterizirana vrućicom, promjenama u ustima, te na dlanovima, tabanima i genitalijama. Obično je uzrokovana Coxsackie virusom A16, ali i drugim tipovima Coxsackie A virusa2. Ova virusna bolest često pogađa djecu, ali se može pojaviti i kod odraslih. Dobra higijena ruku i izbjegavanje bliskog kontakta sa zaraženim osobama mogu smanjiti rizik od prijenosa.


Krpelji su aktivniji u jesen, što povećava rizik od lajmske bolestizarazne bolesti koju uzrokuje bakterija Borrelia burgdorferi i može utjecati na različite dijelove tijela, uključujući kožu, zglobove i živčani sustav. Kada provodite vrijeme na otvorenom, nosite duge rukave, koristite sredstva protiv insekata i temeljito provjerite imate li krpelja.

Respiratorne infekcije poput bronhitisa i upale pluća mogu postati učestalije kako vrijeme hladi. Održavajte toplinu tijelu, provodite dobru respiratornu higijenu i izbjegavajte pušenje kako biste zaštitili svoja pluća.

Prehlada. (Foto: Pixabay)

Problemi s probavom i ‘bolest poljupca’

Niže temperature mogu dovesti do češćeg okupljanja u zatvorenom prostoru i potencijalnog širenja želučanih virusa. Prakticirajte dobru higijenu, posebno kada pripremate i dijelite hranu. Simptomi gastroenteritisa, odnosno upale probavnog sustava uključuju mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i proljev.

Mononukleoza koja se često naziva “bolest poljupca”, širi se bliskim kontaktom sa slinom zaražene osobe. Izbjegavajte dijeljenje pića ili pribora i prakticirajte sigurnu higijenu. Inače, riječ je o bolesti uzrokovanoj Epstein-Barrovim virusom (EBV-om) koji u organizmu uzrokuje upalu limfnog sustava.

Alergije na jesen mogu dovesti do sinusitisa (upala sinusa), uzrokujući bol u licu i začepljenost. Ostanite hidrirani, koristite slane sprejeve za nos i razmislite o lijekovima protiv alergija prema liječnikovim naputcima.

Zbog nagle hladnoće već treba početi jačati imunitet: ‘Vatreni čaj’ stari je moćan napitak

Dermatitis povezan s pranjem ruku

Nadalje, još jedna ‘jesenska’ bolest jest dermatitis povezan s pranjem ruku. Kontaktni iritacijski dermatitis je upala kože koja nastaje zbog izlaganja različitim kemijskim ili fizikalnim iritansima. Karakteriziran je peckanjem, zatezanjem, svrbežom, crvenilom i vlaženjem, ljuskanjem, otokom ili izrazitom suhoćom kože koja može pucati sa stvaranjem sitnih ranica. Često pranje ruku ključno je za prevenciju bolesti, ali može dovesti do suhe i nadražene kože. Koristite blagi sapun, redovito se hidratizirajte i razmislite o korištenju sredstava za dezinfekciju ruku kada sapun i voda nisu dostupni.

Stručnjaci su dali nekoliko smjernica kako izbjeći ‘jesenje’ bolesti, a jedna od njih uključuje prevenciju bolesti cijepljenjem. Nadalje, liječnici savjetuju održavanje dobre higijene ruku koja podrazumijeva često pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

Daljnje preporuku uključuju zdravu i uravnoteženu prehranu bogatu voćem i povrćem kako biste podržali svoj imunološki sustav te redovitu tjelesnu vježbu koja također može ojačati imunološki sustav.

Maja boluje od teške bolesti: ‘Pojavila se fleka na čelu, a doktorica je rekla da si istetoviram nešto ako mi smeta’

Zdravim navikama podržite svoje zdravlje

Nadalje, potrebno je piti dovoljno tekućine – pravilna hidratacija ključna je za cjelokupno zdravlje i može ublažiti neke simptome prehlade i gripe. Liječnici savjetuju i izbjegavanje stresa, a u tome mogu pomoći vježbe disanja te različite tehnike relaksacije.

Također se preporučuje adekvatan san koji podrazumijeva 7-9 sati kvalitetnog noćnog sna koji će doprinijeti jačanju imunološkog sustava. Nadalje, pobrinite se da vam uvijek bude toplo – odjenite se prikladno vremenu kako biste izbjegli bolesti povezane s prehladom. Također, jedan od savjeta uključuje dobri ventilaciju u zatvorenim prostorima kako bi se smanjio rizik od infekcija koje se prenose zrakom.


Komentari