Liječnica upozorila na osam simptoma bolesti srca: ‘Rizik je trenutno jako velik’

Pacijent sa srčanim problemima, ilustracija (Foto: Pexels)

Ljeto je u punom jeku i vladaju visoke temperature pa je naše srce pod većim stresom nego inače. Povodom toga doktorica otkriva osam znakova smrtonosne bolesti srca koje možete uočiti tijekom vrućeg vremena, od pretjeranog znojenja do otečenih gležnjeva.

Ako imate nedijagnosticiranu bolest srca, vruće vrijeme može pogoršati temeljne simptome, što onda dovodi do dijagnoze. To se može dogoditi jer vrućine opterećuju srce više nego inače dok ono pokušava regulirati temperaturu tijela.

Doktorica Samantha Wild, voditeljica odjela za zdravlje žena i liječnica opće prakse u klinici Bupa Health, objašnjava kakav utjecaj vrijeme ima na zdravlje srca. “Ako imate bolest srca, rizik od srčanog udara, aritmije (nepravilnog rada srca) i zatajenja srca se povećava kada je vrijeme vruće. Što je vrijeme toplije, to je rizik veći”, kaže doktorica Wild.

Bolnica, ilustracija (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

Simptomi na koje treba obratiti pozornost

Prema ovoj liječnici, kada su vani vrućine, kao što je to trenutno slučaj, javlja se nekoliko simptoma koji također mogu ukazivati ​​na bolest srca, piše The Sun.

  • Vrtoglavica
  • Znojenje: Znojite se više nego inače, čak i kada niste vježbali
  • Bol u prsima: Osjećaj stezanja, stiskanja ili težine u prsima koji se može prenijeti u vrat, čeljust, rame, gornji dio leđa i niz ruke, posebno niz lijevu ruku
  • Umor: Osjećaj umora i nedostatka energije bez nekog očitog razloga
  • Gubitak daha: Imate poteškoća pri ravnomjernom disanju
  • Promjene u otkucajima srca: Osjećaj da vam srce kuca brže ili sporije nego inače
  • Mučnina: Osjećate se bolesno
  • Oticanje gležnjeva ili nogu: kod ovog stanja situacija može biti bolja ujutro i postupno se pogoršavati tijekom dana

Kako liječnica savjetuje, ukoliko imate bolest srca, najvažnije je održavati tijelo rashlađenim i dobro hidriranim unošenjem dovoljne količine tekućine u organizam.

Srčani udar kod žena, ilustracija (Foto: Pexels)

Ključni savjeti za zaštitu od vrućine

“Pokušajte ostati u prostorijama koje su rashlađene. Nadalje, izbjegavajte izlazak na izravnu sunčevu svjetlost u periodu kada je dan najtopliji, odnosno između 11 i 15 sati”, naglasila je doktorica Wild.


“Ipak, ako morate biti vani tijekom tog razdoblja, pokušajte provesti vrijeme u hladu i svakako ponesite vodu sa sobom kako biste ostali hidrirani”, poručuje ova liječnica te dodaje smjernice što učiniti kod kuće u najtoplijem dijelu dana.

“Ako ste u kući, pokušajte prostor u svom domu održati što hladnijim. Koristite zavjese ili rolete kako biste blokirali sunčevu svjetlost tijekom dana, držite upaljen ventilator i otvarajte prozore samo kasnije tijekom dana kada vani postane hladnije nego što je u vašem domu. Električnu opremu koristite samo kada je potrebna – isključite ono što ne koristite iz utičnice kako bi u vašem domu bilo što hladnije”, savjetuje ona.

Čekaju nas teški dani: Civilna zaštita objavila upozorenje i posebne preporuke

Paziti što unosimo u organizam

Nošenje lagane i široke odjeće također može pripomoći koži da diše, a treba izbjegavati i ekstremnu fizičku aktivnost kako bi se izbjeglo pregrijavanje tijela. Nadalje, i ono što osoba unosi u organizam može napraviti značajnu razliku.

“Tijekom dana treba piti puno vode kako bi pomogli svom tijelu da nadoknadi ono što se iznoji i kako bi se održao stabilan krvni tlak. Ako osoba ima zatajenje srca, treba razgovarati sa svojim liječnikom o tome koliko bi trebala piti tijekom vrućih dana”, poručuje doktorica.

Nadalje, doktorica savjetuje koje namirnice treba konzumirati, a koje izbjegavati. “Hladna hrana bogata vodom, poput salata i voća, također može pripomoći da osoba ostane hidrirana i sita. S druge strane, treba izbjegavati pretjerano konzumiranje alkohola jer on može dodatno dehidrirati”, ističe doktorica.

Zaključno, ako se ne osjećate dobro tijekom vrućeg dana te se i dalje ne osjećate dobro nakon što ste se 30 minuta odmarali na hladnom mjestu, obratite se svom liječniku.

Ovu zdravstvenu tegobu mnogi zanemaruju, a može dovesti do teških stanja: Lijek ne postoji


Komentari