Zbog dijalekta došlo do incidenta na poslu: ‘Žele mi srezati plaću, ne trebam znati kajkavski iz svake selendre’

Neugodna situacija na poslu (Foto: Pixabay)

Zbog nerazumijevanja kolege s posla, jedan muškarac iz Dalmacije, kako se pohvalio na društvenom mreži Reddit, doživio je prilično neugodno iskustvo na radnom mjestu. Točnije, suočio se s problemom razumijevanja govora iz Zagorja i Međimurja.

Tako je zamolio klijenticu da prilagodi svoj govor kako bi je mogao razumjeti, a njegov  nadređeni ga je potom ukorio za neprofesionalno ponašanje i čak predložio oduzimanje dijela plaće.

“Na poslu san u stalnoj komunikaciji s klijentima iz cijele države. Ja san iz Dalmacije i ajmo reć pričan standardnin jezikon kad san na poslu. Inače ne, al to nema veze s ovin. Uglavnon, ja ove ljude iz nekih dijelova Zagorja ili Međimurja ništa ne razumin. Ka da mi pričaju klingonski.

‘Nije moje da naučin kajkavski’

Situacija je bila da san takvu osobu zamolia da prilagodi govor da je razumin šta želi od mene. Žena se naljuti, a voditelj mi je posli reka kako san neprofesionalan. Ja san mu objasnia da u opisu posla nije poznavanje tog dijalekta nego korištenje standardnog hrvatskog jezika.

Nije moje da naučin kajkavski iz svake selendre nego je na tin ljudima da pričaju tako da ih ja baren donekle razumin. Tako da san neki dan naučia da ‘no’ ne znači ne nego da. Pitan je nešto i ona meni ponavlja no no. Meni u glavi ne ne i radin po tome ka da mi je negativno odgovorila.


Krivo napravin i ženi sje*en nešto njenon krivicon i sad mi taj šef želi skinit sa plaće iznos te greške koja nije moja krivica. Taj ukor san nekako prihvatia aj, al ovo nema šanse”, opisao je svoju situaciju koristeći svoj dijalekt.

Zagrepčanin zatekao sugrađane pitanjem o žičari Sljeme pa priznao: ‘Sram me što sam uopće to pitao’

‘Nič te ne razmem’

“Vama pod hitno treba novi posao”, “Molim te prilagodi tekst da ti možemo pomoći”, “Koj si napisal nič te ne razmem”, nizali su se komentari, a javio se i jedan bivši kolega koji je otkrio kako problem kojeg je spomenuo redditovac nije ništa novo.

“Svakako smatram da je pretjerana reakcija tvog nadređenog. Možda je najbolje da ubuduće takvim korisnicima izravno kažeš da ih ne razumiješ i pristojno zamoliš da prilagode govor jer im u protivnom nisi u mogućnosti pomoći, ili da zamoliš nekog od kolega kojima će to biti manje izazovno”, poručio mu je muškarac.

“Ako si toliko arogantan da smatraš da je potpuno korektno da forsiraš ovaj post napisat svojim dijalektom, a da se pritom ne trebaš trudit naučit tuđe dijalekte, onda zaslužuješ sve što te u životu čeka. A mislim da nisi glup nego jednostavno beskrajno bahat, pošto znaš dobro šta radiš kad napišeš ovoliki zid teksta na tovarskom”, ljutito mu je poručio jedan od pratitelja.


Komentari