Zašto neki i dalje ne mogu kontrolirati napade ljubomore: ‘Takvim ljudima nanosi se velika nepravda’

Ljubomora, veliki problem u brakovima (Foto: Pexels)

I dalje intrigira činjenica kako ljubomora može biti okidač za velike psihičke probleme pojedinca, za konstantno nepovjerenje u partnera i neslaganja u braku, a ono najgore zbog ljubomore sve je više slučajeva femicida. Nekoliko njih dogodilo se i u Hrvatskoj, da je primjerice partner ubio svoju partnericu jer je htjela prekinuti s njima, a nešto svježiji slučaj je onaj iz Like kada je muškarac zatekao svoju suprugu s drugim te ih je izbo nožem, no nasreću preživjeli su.

Psihologinja Zrinka Sever ističe kako je ljubomora prisutna u različitim kulturama i društvima širom svijeta, a prvenstveno postoji, i to u malim dozama, kao zaštitni mehanizam koji pomaže sačuvati partnere, koji su potrebni za reprodukciju i održanje vrste.

“Vezano uz to, pokazalo se da žene i muškarci mogu različito doživljavati i izražavati ljubomoru. Također, pokazalo se da osobe s nižom razinom emocionalne inteligencije mogu imati veće poteškoće u upravljanju osjećajem ljubomore. Ljubomora može biti povezana s društvenim okruženjem, odnosno društvenim normama i očekivanjima u vezi vjernosti, a intenzivno doživljavanje ljubomore može biti povezano s mentalnim problemima, odnosno, s poremećajima raspoloženja”, ističe psihologinja Sever za Dnevno.hr.

Dodatan teret ljubomornim osobama

“Ljubomora se često u našem okruženju doživljava kao negativna emocija, odnosno, koristi se za davanje negativnih epiteta ljudima koji su ju skloni češće ili intenzivnije doživljavati. Time se nanosi ogromna nepravda ljudima jer može utjecati na to da osoba, koja doživljava ljubomoru, osjeća dodatan teret, sloj patnje, a to su dodatni osjećaji krivnje ili srama zbog doživljavanja same ljubomore”, otkriva psihologinja.

Sever ističe da ono što može biti negativno jest izražavanje ljubomore kroz neprimjerenu komunikaciju i neprimjereno ili neprihvatljivo ponašanje osobe koja ju doživljava, a to mogu, primjerice, biti kontroliranje druge osobe, narušavanje privatnosti druge osobe, verbalni ili čak fizički napad na drugu osobu.


“Neprimjereno komuniciranje i ponašanje uslijed ljubomore događa se ako osoba nije naučila nositi se s tom emocijom, odnosno, regulirati svoj živčani sustav u situaciji kada se intenzivna ljubomora dogodi. Možemo reći da tada osoba pribjegava ponašanjima kojima zapravo nesvjesno pokušava pobjeći od fiziološke i fizičke neugode koju joj emocija pruža, što je zapravo pokušaj umirivanja, ali neadekvatan”, dodaje.

Mnogi ljeti ignoriraju ovih deset tegoba: Mogu biti prethodnica ozbiljne bolesti

‘Upravo osjećam ljubomoru’

Ljubomora, kao emocija, ima karakteristike slične drugim emocijama, a jedna od njih je vremenska ograničenost trajanja, kada se dogodi, ne traje vječno.

“Trenutci kada je njezin intenzitet najviši, najteži su za podnijeti i ako ste od onih koji se teško nose s intenzivnim doživljavanjem osjećajem ljubomore, dobro je obratiti se nekom psihologu ili psihoterapeutu, koji vam može pomoći doći u kontakt s vašim emocijama u sigurnom okruženju te vas naučiti na koji način se nositi s njima i primjereno ih izražavati”, ističe Sever.

Navodi kako u nošenju s osjećajem ljubomore može pomoći već samo izražavanje onoga što osjećate, na primjer: “Upravo osjećam ljubomoru”. Zatim prepoznavanje i osvještavanje fizioloških aspekata ljubomore, pri čemu značajno mogu pomoći tehnike i meditacije koje primjenjuju usredotočenu svjesnost. One uče doživljavati emocije u sadašnjem trenutku, s prihvaćanjem i bez namjere da ih se osuđuje, mijenja ili bježi od njih.


Komentari