Zagrepčanki otkrili tešku bolest, ima ju samo 20 ljudi: ‘U nosu mi se pojavila lagana bol’

Liječnik, ilustracija (Foto: Pixabay)

Život s bilo kojom dijagnozom nije nimalo lak. Čuti od liječnika da do kraja života morate biti svjesni da imate rak šok je za svakog čovjeka kako god bolest završila. Moderne bolesti pa i karcinomi osobito su podmukli zbog raznih oblika i pojavnosti koje nije lako otkriti jer simptomi znaju biti neka od uobičajenih pojava kod benignih stanja, prehlada i slično.

Zagrepčanka Alisa progovorila je o svojoj situaciji kada joj je otkriven rak sluznice nosa. Preciznije mukoepidermoidni karcinom (MEC). To je vrsta malignog tumora koji se može razviti u različitim dijelovima tijela, ali najčešće se javlja u žlijezdama slinovnicama i žlijezdama sluznice dišnog sustava. U Hrvatskoj je manje od 20 osoba s dijagnozom MEC-a.

“Kao akumulacija velikog stresa i napora, u nosu mi se pojavila lagana bol koja je ukazivala na mogući herpes. I prije u životu, kada sam bila pod velikim stresom, umjesto na usnici, herpes mi je izlazio u nosnici”, ispričala je još jednu priču kako je teška dijagnoza otkrivena nakon ne tako dramatičnog simptoma.

Zovu je ‘tihim ubojicom’, a Blanki Vlašić je obilježila život: ‘Toliko podmukla bolest, jednostavno nisi svoj’

Savjet susjede

Nakon tri dana, kada bi bilo za očekivati da herpes procuri jer je sazrio, umjesto očekivanog na septumu desne nosnice stvorila se kvržica veličine lješnjaka. Ključan je bio savjet susjede


“Nemaš što čekati. Zovem doktora. Idi u četvrtak u Vinogradsku (KBC Sestre milosrdnice), uzmi uputnicu za ORL, doktor je dežuran, savjetovala mi je susjeda”, otkrila je za portal ordinacija.hr.

Kod liječnika je prošlo tako da je u pokušaju punkcije iglom probio opnu kvržice koja se raspukla i, nažalost, nije uspio uzeti uzorak za PHD analizu te je nakon toga još malo skalpelom počistio ranu, tamponirao i dogovorio kontrolu za dva tjedna. Terapija je bila ispiranje fiziološkom otopinom i antibiotska mast.

No nakon zahvata, prošla su svega četiri dana, a pojavila se nova kvržica u istoj nosnici, samo malo više prema korijenu nosa.

Liječnik, ilustracija (Foto: Pexels)

Šokantna dijagnoza

Vratila se u bolnicu te joj je ovaj put liječnica nakon ispitivanja o povijesti kvržice i nakon kratkog uvida u stanje nosa objasnila da će ipak morati na operaciju. U lokalnoj anesteziji odrađena je punkcija za PHD nalaz, očišćeno, spaljeno i zašiveno. Na kontroli je doktorica potvrdila da rana dobro zacjeljuje, ali nalaz PHD-a neće biti gotov do kraja tjedna. Kada je došla po nalaz uslijedile su šokantne riječi.

“Primio me mladi liječnik, takozvana mlađa služba ili specijalizant. Sjedneš u onu stolicu za pregled. “Došli ste po PHD nalaz?” pita mlađa služba. Kimam glavom. “Gospođo, prije 11 dana učinjena je ekscizija promjene sluznice septuma desno. Imate resekciju tumora nosa.” Ajmeeee, je l’ to on meni priča da imam tumor? “Nadalje”, kaže mlađa služba, “nisam siguran kamo sad.

Dermatolog ili… možda bi bilo najbolje da zovem liječnicu koja vas je operirala. Na kirurgiji je, treba joj 5 minuta da se spusti.” Vrijeme sporo prolazi, doktorica stiže i pregledava me. Rana ne zacjeljuje najbolje. Liječnica objašnjava da tumor žarišno dopire do baze resekcije. “Histološka slika prema recentnoj WHO klasifikaciji iz 2022. odgovara sinonazalnom mukeopidermoidnom karcinomu visoke mitotske aktivnosti”, ispričala je te dramatične trenutke Zagrepčanka Alisa.

Nataša iz Zagreba nakon dvadesetak godina doznala tešku dijagnozu: ‘Nisam požalila što sam doznala, bila sam presretna’

Hitna operacija

Ubrzo joj je zakazana operacija koja je dobro odrađena.

“Doktor zadovoljan. Trebala bih biti i ja. Vjeruje da ću sutra doma. Dišeš na usta jer nos je tamponiran, zamotan. Uho isto. Rekonstrukcija septuma rađena je od ušne hrskavice. Drugi dan stiže otpusno pismo. Odlazim uz naputak za kontrolu za dva dana. I liječnik se odjavljuje. Ide na godišnji. Druga dvojica liječnika dobila su zadatak za kontrolu, vađenje šavova s uha i sastanak s onkološkom konzilijem za tumore glave i vrata radi daljnjih postupaka liječenja.”

Konzilij je odlučio kako je operacija odrađena kvalitetno. Tumor je u potpunosti odstranjen i nema potrebe za dodatne tretmane kao što su kemoterapija ili zračenje. Preporuka je bila praćenje situacije.


Komentari