Stručnjaci tvrde, pali svaki put: Ovo treba reći bezobraznima koji se guraju preko reda

Trgovina, ilustracija (Foto: Pixabay)

Sigurno ste se više puta u životu našli u situaciji kada vas netko pretekao u redu u trgovini, banci, pošti, pekari i sličnim mjestima izazvavši frustraciju i bijes. Mnogi ljudi svakodnevno doživljavaju slična iskustva dok čekaju u redu, a ubacivanje preko reda jedan je od najčešćih oblika nepoštivanja socijalnih normi. Lifehacker donosi nekoliko savjeta kako se nositi s onima koji se ubacuju u red te kako izbjeći eskalaciju konflikta.

Kad primijetite osobu koja se ubacila u red, stručnjaci iz područja psihologije preporučuju da zapamtite tri zlatna pravila:

Nemojte se ljutiti jer je možda riječ o nesporazumu pa će ljutnja samo zaoštriti situaciju koja se mogla riješiti u roku nekoliko sekundi.

Provjerite svjedoke: Prije nego što se suočite s osobom koja se ubacila, pitajte nekoga iza vas jesu li vidjeli isto. Ako imate svjedoka, imat ćete podršku i jaču poziciju u raspravi.

Budite pristojni: Suočavanje s osobom koja se ubacila može biti neugodno, no važno je zadržati smirenost. Stručnjaci savjetuju da budete ljubazni i obazrivi. Moguće je da je osoba pogriješila, a oštra reakcija može nepotrebno eskalirati situaciju.

Od sutra na snagu stupa pravilo koje se mnogima neće svidjeti: ‘Ne razumijem zašto je tako’


Zlatna rečenica

Jasno izražavanje: Jednostavna rečenica poput “Oprostite, ali mislim da ste se upravo ubacili u red” dovoljno je učinkovita. Na taj način jasno ćete izraziti svoje nezadovoljstvo, ali i ostaviti prostor za mogućnost da ste možda u krivu.

Ako osoba koja se ubacila počne negodovati ili odbija priznati grešku, postoje dvije opcije: ili pustite stvar i izbjegnete daljnji konflikt, ili zamolite upravitelja da riješi problem. Ipak, važno je zapamtiti da ubacivanje u red rijetko kada zaslužuje ozbiljnu svađu ili sukob.

Umirovljenici ilustracija (Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX)

Lifehacker je također prikupio nekoliko zanimljivih iskustava, dobrih i loših primjera čitatelja o tome kako se oni nose s takvim situacijama:

Jedan čitatelj navodi da, kada se suočava s muškarcem koji se ubacio, jasno i glasno kaže: “Nemoj se ubacivati.” Ako situacija postane neugodna, čak prijeti kako ima pištolj, što, iako nije preporučljivo, pokazuje koliku iritaciju može izazvati ovakvo ponašanje.

Drugi čitatelj kaže da se jednostavno ponaša kao da nije vidio osobu koja ga je pretekla i “slučajno” se zabije u nju.

Treći čitatelj naglašava važnost pristojnosti i razumijevanja. “Pristojno im kažem da su u krivu. Postoji puno situacija koje mogu izgledati kao da se netko pokušava ubaciti u red, ali u stvarnosti ta osoba možda čini poštenu pogrešku.”

Ubacivanje u red je iritantno, no važno je ostati smiren i pristojan. Većina takvih situacija može se riješiti mirno i bez sukoba, uz malo razumijevanja i dobre komunikacije. Uvijek imajte na umu da ne znate kroz što ta osoba prolazi i da nije vrijedno stvarati veliki problem iz nečega što bi moglo biti nesporazum.


Komentari