Neven, kopriva, lovor i ružmarin: Saveznici protiv stresa, probavnih tegoba i problema na koži

Livada (Foto: Pixabay)

Ljekovito bilje se koristi zbog svojih terapeutskih svojstava. Ove biljke imaju dugu povijest upotrebe u različitim kulturama i medicinskim tradicijama. Koliko puta su vam bake kuhale čaj od lovora ili stavljale na opekline neven?

Ljekovito bilje sadrži aktivne tvari koje imaju ljekovita svojstva, poput alkaloida, glikozida, flavonoida, tanina i eteričnih ulja.

Najčešći načini korištenja ljekovitog bilja je za pripremu čajeva, tinktura, ulje, masti i kreme. Mnoge ljekovite biljke mogu se lako uzgajati u vrtu, na balkonu u teglama ili pronaći u prirodi.

Kopriva (Foto: Pixabay)

Kopriva i neven

Ova biljka nalazi se svugdje, riječ je o koprivi koja je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, što je čini izuzetno korisnom za opće zdravlje. Poznata je po svojim diuretičkim svojstvima te se koristi za detoksikaciju tijela.

Također pomaže u liječenju alergija, artritisa i anemije. Može se koristiti kao čaj, tinktura ili juha. Sušeni listovi koprive često se dodaju u biljne mješavine i kapsule.

Neven je poznat po svojim protuupalnim i antimikrobnim svojstvima. Koristi se za liječenje raznih kožnih problema, uključujući rane, opekline, osipe i upale. Također pomaže u smirivanju probavnih tegoba i poticanju zacjeljivanja. Najčešće se koristi u obliku masti, ulja ili čaja. Može se koristiti kao oblog za kožne probleme ili dodavati u kreme i losione.


Za apoteku na balkonu ne treba puno: Četiri ‘dragulja’ pomažu kod tegoba koje muče većinu Hrvata

Skriveni dragulj prirode – lovor

Lovor je mediteranska biljka koja se stoljećima koristi zbog svojih ljekovitih svojstava i kulinarskih primjena. Ova zimzelena biljka ima tamnozelene, sjajne listove i proizvodi male, crne bobice. Osim što je čest sastojak u kuhanju, lovor ima niz zdravstvenih prednosti.

Listovi lovora sadrže spojeve poput cineola i eugenola, koji imaju protuupalna i antiseptička svojstva. Ove tvari mogu pomoći u smanjenju upala i borbi protiv infekcija. Lovorov list se tradicionalno koristi za poboljšanje probave. Pomaže u smanjenju nadutosti, bolova u trbuhu, stimulira probavne sokove i poboljšava apetit.

Eterično ulje lovora koristi se u aromaterapiji za smanjenje stresa, anksioznosti i respiratornih tegoba. Njegov miris pomaže opuštanju i može poboljšati kvalitetu sna. Lovor se koristi za pomoć kod respiratornih problema poput kašlja i bronhitisa. Inhalacija pare koja sadrži eterično ulje lovora može olakšati disanje i ublažiti simptome prehlade i gripe. Može se koristiti i za masaže kod bolova u mišićima i zglobovima, što može pomoći u smanjenju upale i boli.

Ružmarin (Foto: Pixabay)

Ružmarin od kuhinje do ljekovitih svojstava

Ružmarin je biljka koja potječe iz mediteranskog područja i prepoznatljiva je po svojim uskim, igličastim listovima i sitnim, plavim ili ljubičastim cvjetovima. Ružmarin je cijenjen zbog svoje široke primjene u kuhanju, ali i zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava.

Ova biljka se tradicionalno koristi za poboljšanje mentalnih funkcija. Ružmarin je bogat antioksidansima, uključujući karnozol i karnozinu kiselinu, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres.

Spojevi u ružmarinu, poput ursolne i ružmarinske kiseline, imaju protuupalna svojstva. Ova biljka može pomoći u smanjenju upala u tijelu, što može pomoći osobama s artritisom i drugim upalnim stanjima. Osim toga ružmarin se koristi i za ublažavanje probavnih tegoba poput nadutosti, grčeva i loše probave. Čaj od ružmarina može stimulirati probavne enzime i olakšati probavu masne hrane. Eterično ulje ružmarina ima snažno antimikrobno djelovanje protiv bakterija i gljivica. Može se koristiti za dezinfekciju rana i sprječavanje infekcija.


Komentari