Nećete vjerovati što ulazi u tijelo jednom konzervom tune: Ovo su otkrila nova istraživanja

Kuhinja. konzerva tune. (Foto: Freepik)

Zdrava prehrana i utjecaj prehrambenih navika na zdravlje u fokusu su liječnika i stručne zajednice. Istraživanja o utjecaju razne industrijski prerađene hrane stalno otkrivaju neke nove činjenice o utjecaju takvog načina prehrane na organizam. U posljednje vrijeme  zagovara se prehrana na bazi svježih namirnica koja bi zamijenila jela na bazi prerađene hrane.

Tuna je na primjer jedna od omiljenih namirnica mnogih zbog svog visokog sadržaja proteina i praktičnosti, no malo tko zna da ovaj morski plod može sadržavati i opasne spojeve, poput žive, koja je potencijalno štetna za ljudsko zdravlje. Za one koji često uživaju u tuni iz konzerve, primjerice u kombinaciji s rižom, tjesteninom ili u salatama, postoje loše vijesti.

Prema istraživanju, samo jedna konzerva tune može sadržavati do 18,11 mikrograma žive. Dozvoljen maksimalni tjedni unos žive je 1,6 mikrograma po kilogramu tjelesne mase, što znači da pretjerana konzumacija može lako premašiti ove granice.

Tuna. (Foto: Pixabay)

Pretjerivanje može imati ozbiljne posljedice

Osim toga, studija provedena na Sveučilištu u Binghamtonu, New York, objavljena u časopisu Food and Function, upozorava na opasnost prekomjerne količine cinka u konzerviranoj tuni. Vodeća znanstvenica studije, Gretchen Mahler, objašnjava da povećanje propusnosti crijeva može biti ozbiljan problem, jer to omogućuje prolazak štetnih tvari u krvotok, što može izazvati tzv. sindrom propusnog crijeva.

“Ovo stanje može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama, uključujući oštećenje imunološkog sustava, pa čak i razvoj multiple skleroze”, upozorava Mahler.

Simptomi prekomjernog unosa cinka uključuju povraćanje, mučninu, gubitak svijesti i visoku temperaturu, a dugotrajno nakupljanje cinka može dovesti do pada razine željeza i glukoze u organizmu, što dodatno ugrožava zdravlje.


Konzumacija konzervirane tune nije nužno opasna ako se konzumira u umjerenim količinama. Međutim, redovito prekoračivanje preporučenih količina može imati ozbiljne posljedice po zdravlje, stoga je važno voditi računa o unosu ove popularne namirnice.

Zagrepčanka otvorila paštetu, prizor joj ne izlazi iz glave: ‘Netko je očito pušio’


Komentari