Liječnici upozorili, mnogi rade ovu grešku kad se vrate s ljetovanja: ‘Poslije sve pecka i svrbi’

Turisti. (Foto: Ivo Ravlic/CROPIX)

Jedna od prvih stvari koje radimo po povratku s putovanja i ljetovanja je raspakiranje kofera. No, stručnjaci i liječnici upozoravaju da to nije najbolja ideja, posebno kada je riječ o raspakiranju kofera na krevetu.

Glavni razlog za ovaj savjet su stjenice, štetočine kojih se može biti izuzetno teško riješiti. Vrlo lako ih možete donijeti kući iz kofera nakon odmora. Mjesta poput hotela i hostela posebno su podložna pojavi stjenica, upozorava IFLScience.

Po povratku s putovanja, važno je odjeću koju ste nosili odmah oprati na ciklusu s visokom temperaturom. Visoka temperatura pomoći će u ubijanju svih eventualnih stjenica ili drugih štetočina koje su se možda zavukle u vašu prtljagu. Također, izbjegavajte raspakiravanje kofera na krevetu ili drugim mjestima gdje se štetočine lako mogu proširiti.

Stručnjaci objasnili zašto se budite u 3 ili 4 ujutro: ‘U ovom slučaju idite liječniku’

 


Znakovi prisutnosti stjenica

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na prisutnost stjenica. Ako se budite s neobjašnjivim ugrizima, osipima ili iritacijama kože, to bi mogao biti signal da imate problem sa stjenicama. Stjenice su male, noćne štetočine koje se hrane ljudskom krvlju, a njihovi ugrizi često uzrokuju svrbež i crvenilo.

“Posebno je naporno kad budem na balkonu pa me poslije sve pecka i svrbi, budu mi po rukama, nogama, vratu, ulaze u grudnjak, posvuda su. Grickaju, ali ne sišu krv, valjda isprobavaju jesmo li im jestivi”,

“Pikaju kao lude”, “Baš su iritantno dosadni i boli vraški kada upiknu”, svjedočanstva su turista koji su imali iskustvo da su se s godišnjeg odmora vratili sa stjenicama.

Kako biste smanjili rizik od unosa stjenica u svoj dom, preporuča se da tijekom putovanja držite prtljagu u kadi ili na sličnom glatkom i teško dostupnom mjestu za stjenice. Ovaj jednostavan korak može značajno smanjiti šanse da pokupite ove neželjene putnike.

Stjenice se najviše okupljaju u spavaćim sobama (Foto: Vanessa Pandzic / CROPIX/Wikimedia Commons/Canva)

Osim stjenica, u vašem koferu mogu završiti i druge životinjice poput pauka, gmazova i raznih insekata. Ovi nepozvani gosti također mogu uzrokovati probleme i neugodu.

Iako se raspakiranje kofera može činiti kao bezazlen zadatak, važno je pridržavati se ovih savjeta kako biste zaštitili svoj dom od stjenica i drugih neželjenih štetočina. Slijedeći ove preventivne mjere, možete smanjiti rizik od unosa stjenica i osigurati miran i siguran povratak s putovanja.


Komentari