Evo kako postupiti ako vas ubode stršljen: Kod ovih simptoma odmah potražite pomoć

Stršljen (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

Mnogi ljudi počnu paničariti kad oko njih zuji stršljen. Ubod stršljena doista je opasan pa ima razloga za zabrinutost, ali ne i za paniku, koja obično samo povećava šansu da će vas kukac ubosti jer se osjeća ugroženo.

Stršljeni fizički nalikuju osama, no znatno su veći i mesnatiji. Ljudima najčešće smetaju pri piknicima, druženju na terasi ili odmoru u prirodi. Stršljene, kao i ose, obično privlače slatke namirnice, poput voća i sokova.

Ubod stršljena posebno je problematičan jer njihov otrov sadrži histamin koji može uzrokovati teške alergijske reakcije kod nekih ljudi. Za razliku od pčela koje ostavljaju žalac nakon uboda, stršljen može ubosti više puta. Nipošto sami nemojte pokušavati uništiti gnijezdo stršljena, jer bi vas roj mogao izbosti desecima puta.

Stršljen (Foto: Pixabay)

Kako postupiti ako vas ubode?

Ubod stršljena uglavnom će utjecati samo na područje uboda. Blagi simptomi uboda su crvenilo, blago oticanje i bol, svrbež i mogući osip. Simptomi najčešće traju nekoliko sati, no mogu potrajati i cijeli dan, piše Healthline.

Alergične osobe mogu pretrpjeti teže simptome koji su osip izvan mjesta uboda, oticanje kože ili grla, crvenilo kože, kašalj, otežano disanje, stezanje u prsima, zviždanje pri disanju, mučnina, povraćanje, znojenje i šok. Anafilaksija može brzo nastupiti i biti smrtonosna u kratkom vremenu. Ako iskusite ove simptome, potražite hitnu medicinsku pomoć. Također, ubodi u blizini nosnih prolaza, usta i grla mogu dovesti do ozbiljnih simptoma.

U većini slučajeva možete sami liječiti ubod stršljena tako da očistite zahvaćeno područje sapunom i vodom, a zatim na mjesto uboda stavite hladni oblog kako biste ublažili bol i smanjili oticanje. Ako ste ubodeni na ruci ili nozi, podignite je kako biste smanjili oticanje.


Pripazite ako ste alergični

Uzmite ili nanesite lijekove koji se izdaju bez recepta, poput antihistaminika ili kortikosteroida, kako biste smanjili simptome blizu uboda. Stršljeni ne ostavljaju svoje žalce iza sebe, pa ih nećete morati uklanjati kao kod pčelinjih uboda.

Simptomi koji ne nestaju nakon nekoliko sati ili dana trebaju se intenzivnije liječiti. Možda će vam trebati lijek na recept kako bi se smanjila upala. Ubodi stršljena koji izazivaju alergijsku reakciju ili anafilaksiju zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Ako znate da ste alergični na ubode i nosite epinefrinsku olovku (Epi-Pen), upotrijebite je odmah. Ovu olovku treba primijeniti ubrizgavanjem u bedro.

Anafilaksija također može zahtijevati intubaciju i druge medicinske tretmane poput steroida i IV tekućina. Pozovite hitnu pomoć ako netko doživi anafilaksiju nakon uboda stršljena. Trebate reagirati u roku od nekoliko minuta, ako je moguće.

Stršljen (Foto: Pixabay)

Kada se obratiti liječniku?

Ako simptomi traju dulje od jednog dana ili se pogoršavaju, trebate se obratiti liječniku jer to može biti indikator alergijske reakcije ili infekcije. Simptomi anafilaksije poput otežanog disanja, nesvjestice i ozbiljnog oticanja zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Ako doživite bilo koji od ovih simptoma, pozovite hitnu pomoć.

Od uboda se možete zaštiti tako da ostanete mirni kad ih susretnete. Ne približavajte se njihovim gnijezdima. Za odbijanje možete koristiti sredstva za odbijanje kukaca, ali ona ne garantiraju da vam se neće približiti.

Žena se probudila s neobičnom ranom na nozi: ‘Nije htjelo zacijeliti, bilo je sve gore’


Komentari