BOLJE SPRIJEČITI, NEGO LIJEČITI Znate li kojih šest namirnica štite vaš imunitet?

FOTO: Pixabay

S hladnijim vremenom dolazi sezona gripa i prehlada, a tu je i globalna pandemija koronavirusom koja predstavlja dodatan udarac na sigurnost našeg zdravlja. Dobra stara izreka kaže kako je bolje spriječiti, nego liječiti zato je bitno izgraditi i održavati jak imunitet koji će nas štititi od različitih bolesti.

Osim što je ključno izbjegavati stres te voditi računa o tjelovježbi i kvalitetnom snu, presudna je zdrava prehrana. Donosimo popis od šest namirnica koje će vam pomoći u zaštiti zdravlja, a sigurni smo da ih gotovo sve možete pronaći u vašoj kuhinji.

Bundeva

Ovo popularno sezonsko povrće obiluje vitaminima A, C i E. Isto tako, bundeva je prepuna antioksidanasa kojima ćete obraniti tijelo od bolesti. Osim što je dobra u borbi protiv raznih bolesti, dokazano smanjuje nervozu i pospješuje san.

Češnjak

Češnjak se za hladnijih dana redovno nalazi na jelovnicima mnogih domova. Od davnina je poznat kao prirodni antibiotik, štiti od srčanih bolesti i jača imunitet.


Batat

Poput bundeve, batat je povrće bogato betakarotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Kao što je već spomenuto, vitamin A igra bitnu ulogu kod jačanja imuniteta. Batat obiluje mikronutrijentima poput magnezija te pantotenske kiseline.

Brokula

Brokula je prepuna fitokemikalija i antioksidanasa kao i vitaminima A, C i E. Sve to brokulu čini iznimno zdravom. Stručnjaci napominju kako ćete iz brokule izvući više nutrijenata što je manje budete kuhali. Možete je konzumirati i svježu kao salatu.

Špinat

Ovo zeleno lisnato super-povrće obiluje vitaminima A i C te magnezijem i željezom. Baš kao i brokula, i špinat je najzdraviji kada ga konzumirate svježeg ili kratko blanširanog.

Sok od aloe vere 

Popularna biljka koristi se godinama u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Poznata je po brojnim zdravstvenim svojstvima, a možete je kupiti u ljekarnama kao dodatak prehrani. Ukoliko vam ne odgovara okusom, postoji i verzija soka od ove biljke u kombinaciji s voćem.


Komentari