Legendarni glumac u Zagrebu objavio kraj: ‘Nemrem više, jedva sam preživio’

Zlatko Vitez. (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Glumac, redatelj i umjetnički ravnatelj kazališne družine Histrion Zlatko Vitez u četvrtak je svečanom izvedbom svojeg kabareta “Arsen + Vitez iliti Što je glumac bez slobode”, proslavio 55 godina umjetničkog djelovanja.

Bila je to naime ne samo posljednja izvedba tog kabareta nego i posljednje pojavljivanje Zlatka Viteza na daskama koje život znače.

“Ma nemrem više, pa imam godina, boleština, jedva sam preživio, imao sam četiri operacije srca. Meni je ovo naporno”, rekao je Zlatko Vitez (73) u četvrtak u zagrebačkom Histrionskom domu.

Kraj je objavio uz predstavu u kojoj odaje počast svojem prijatelju Arsenu Dediću i desetljećima koja su proveli zajedno u druženju i stvaranju kazališta.

Bogat životopis

Zlatko Vitez rođen je u Varaždinu 22.lipnja 1950. g. Godine 1972. završio studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U kazalištu je odigrao oko stotinjak uloga (DK Gavella, GD Histrion, HNK-Zagreb, HNK – Varaždin, HNK- Osijek, ITD i ZKM).


Uz glumački posao režirao je trideset i jednu predstavu (GD Histrion, DK Gavella, SK Kerempuh, HNK-Zagreb i TEATAR POEZIJE ARS LONGA – VITA BREVIS) te dramatizirao dvadesetak kazališnih djela. Utemeljitelj je (1975.) i do danas umjetničko-organizacijski ravnatelj GD Histrion.

Zlatko Vitez.
(Foto: Tomislav Kristo/CROPIX)

Svoju prvu ulogu odigrao je na Dubrovačkim ljetnim igrama u predstavi LJUBOVNICI nepoznatog dubrovačkog autora 1969. u režiji Joška Juvančića.

Kreirao je i niz zapaženih uloga na filmu, tv-u i radiju, a uz umjetnički rad ističe se i političkim angažmanom.

Bio je ministar kulture RH (od 1994. do 1995.), savjetnik predsjednika za kulturu (od 1996. do 1998.) i zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog državnog sabora (od 1998. do 2000.).


Komentari