Korištenje mobitela može dovesti do razvoja ozbiljne bolesti: Pripazite u večernjim satima

Korištenje mobitela, ilustracija (Foto: Pixabay)

Poznato je da korištenje mobitela u velikoj mjeri nije zdravo, što potvrđuju i brojna istraživanja. Jedno od njih ukazalo je na važnost utjecaja umjetnog svjetla tijekom noći na razvoj dijabetesa tipa 2.

Naime, u spomenutom istraživanju sudjelovalo je gotovo 85 tisuća osoba u dobi od 40 do 69 godina koje su nosile uređaje za praćenje svjetlosnih razina na zapešćima tijekom jednog tjedna. Njihovo zdravstveno stanje praćeno je kroz devet godina te je pokazalo da je veća izloženost svjetlu između 12:30 i 6:00 ujutro povezana s povećanim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2.

Nadalje, iako studija nije mogla utvrditi točan uzročno-posljedični odnos, istaknula je snažnu vezu između intenziteta noćnog svjetla i metaboličkih poremećaja. Sudionici koji su bili u najvišem deset posto izloženosti imali su znatno veći rizik u odnosu na one u nižem 50. percentilu, navodi Science Alert.

Korištenje mobitela (Foto: Pixabay)

Isplativa preporuka

“Savjetovanje ljudi da izbjegavaju noćno svjetlo jednostavna je i isplativa preporuka koja bi mogla olakšati globalni zdravstveni teret dijabetesa tipa 2”, poručuju autori studije, predvođeni istraživačima sa Sveučilišta Monash u Australiji.

Također, prethodna istraživanja sugeriraju da umjetno svjetlo noću može poremetiti cirkadijalni ritam i uzrokovati inzulinsku rezistenciju, što može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa tipa 2.

Nadalje, dodatno istraživanje potrebno je kako bi se bolje razumjelo kako točno noćno svjetlo utječe na cirkadijalni ritam i zdravlje metabolizma. U međuvremenu, savjetuje se da se poduzmu mjere poput kampiranja bez umjetnog svjetla, što može pomoći u resetiranju cirkadijalnog ritma te možda smanjiti rizik od metaboličkih problema poput dijabetesa tipa 2.


Omiljenu zdravu voćku ne smijete jesti ako pijete neke lijekove: ‘Može dovesti i do predoziranja’

 


Komentari