Kora od banane ima nevjerojatna svojstva, ali pod jednim uvjetom

Banane (Foto: Pixabay)
Svaki put kad ogulite bananu i bacite koru, zapravo odbacujete ukusan, hranjiv međuobrok.

Nedavna studija pokazala je da, ako se kora banane blanšira, osuši i samelje u brašno, može se pretvoriti u pekarske proizvode koji su jednako ukusni, ako ne i bolji, od proizvoda na bazi pšenice.

Osim ako niste strastveni čitatelj veganskih kulinarskih blogova vjerojatno nikada niste razmišljali o kuhanju s korom od banane. No, ne samo da je potpuno sigurna za konzumaciju, znanstvenici su također dokazali da je zapravo vrlo korisna za zdravlje.

Kada su proizvodi iz eksperimenta bili podvrgnuti testu okusa, potrošači su izvijestili da su jednako zadovoljni okusom kao i kod kolačića bez kore. Naravno, bilo bi dobro da znate podrijetlo banane odnosno da imate informaciju je li kora banane špricana pesticidima ili je ekološki proizvedena jer u slučaju da na sebi ima pesticide nije, naravno, preporučljiva za konzumaciju.

Banane (Foto: Pixabay)

Obilje minerala

Konzumacijom obrađene kore banane dobit ćete obilnu dozu minerala i nutrijenata koji se bore protiv raka. Na primjer, obogaćeni korama banane, kolačići iz studije sadržavali su znatno više vlakana, magnezija, kalija i antioksidativnih spojeva.

S druge strane, dodavanje previše brašna od kore banane rezultiralo je kolačićima koji su bili pomalo smeđi i tvrdi, vjerojatno zbog dodatnih vlakana. No, kada su serije napravljene s brašnom koje je sadržavalo 7,5 posto kore banane, tekstura kolačića postigla je mnogo privlačniji balans. Dodatno, proizvodi su se dobro očuvali na sobnoj temperaturi čak tri mjeseca, piše Science Alert.

Iako se studija fokusirala samo na dodavanje kore banane u kolačiće, rezultati sugeriraju da bi moglo biti vrijedno razmotriti upotrebu brašna od kore banane u kruhu, kolačima i tjestenini. Primjerice, nedavna studija o kolaču s korom banane otkrila je da žuta kora ploda prirodno boji proizvod, dok mu ujedno daje i nutritivnu vrijednost.


Zbogom niskim cijenama banana: Zbog jednog razloga mogle bi postati puno skuplje

Obogaćeni kruh

Studija iz 2016. godine također je pokazala da zamjena do 10 posto pšeničnog brašna s brašnom od kore banane može obogatiti pečeni kruh s većim sadržajem proteina, ugljikohidrata i masti.

Poznata gastro-kritičarka Nigella Lawson koristila je kore banane u curryju, a veganski blogeri nedavno su popularizirali ideju o slanini od kore banane i “svinjetini” od kore. Jesti koru ovog voća nije samo zdrava opcija, već može pomoći u smanjenju otpada od hrane. Oko 40 posto težine banane nalazi se u njenoj kori, a većinom se ova hranjiva kora jednostavno baca.

Istina, kore banane su prilično beskorisne kada su sirove. Ali ako se pravilno pripreme, mogu zapravo imati vrlo dobar okus. Mogu čak i produžiti rok trajanja nekih proizvoda jer kora ima antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Ljekovite kore voćki (Foto: Pixabay)

Još kora

Isto vrijedi i za druge kore voća, poput kore manga, za koju je također otkriveno da poboljšava antioksidativna svojstva kolača i poboljšava njegov okus.

Stoga, sljedeći put kada ogulite bananu zbog ploda unutra, razmislite o zadržavanju kore. Vaš želudac bi vam kasnije mogao biti zahvalan.

Studija je objavljena u časopisu ACS Food Science & Technology. Verzija ovog članka prvi je put objavljena u kolovozu 2022. godine.


Komentari