Kolinda ispričala potresno iskustvo: ‘Shvatila sam što bi bilo da se tako nešto zabije u moj prozor’

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Instagram screenshot)

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je s hrvatskim izaslanstvom bila u posjetu Ukrajini. Kolinda je ondje provela tjedan dana, a to je bilo baš u vrijeme kad je Rusija lansirala veliki napad s više od 300 Shahed dronova.

Kolinda Grabar-Kitarović podijelila je iskustva s terena za 24 sata. “Te je noći Shahed pao nedaleko od mjesta na kojem sam se nalazila. Čovjek se navikne na te detonacije, ovisno o tome i koliko ste daleko od sustava protuzračne obrane. Strogi centar Kijeva do sada je dobro odolijevao svim napadima, mada prilikom svakog novog posjeta vidim neku novu srušenu zgradu. Tek kad sam ujutro na Telegramu dobila fotografiju Shaheda s vojnicima uz njega, tek kad je veličina ljudskog tijela stavila u perspektivu veličinu te ‘mrcine’ koja nosi oko 45 kg eksploziva, shvatila sam što bi bilo da se tako nešto zabije u moj prozor. I nije mi bilo svejedno“, otkrila je Kolinda.

Tom prilikom hrvatsko je veleposlanstvo održalo niz važnih sastanaka na kojima se razgovaralo o tome kako iskustvo Hrvatske u Domovinskom ratu može pomoći Ukrajini. Hrvatska se u ratnom razdoblju morala približiti euroatlantskim integracijama, kao što sad nastoji Ukrajina, pa je tu više paralela od samog rata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kolinda Grabar-Kitarović (@kolinda_gk)


Dali su joj par savjeta

“Dok ukrajinska obrana presreće mnoge od njih, neki tragično dopiru do civilnih područja s razornim posljedicama. Zamislite dron Shahed koji nosi 45 kg eksploziva kako se zabije u vaš prozor, to je užasna stvarnost s kojom se Ukrajinci svakodnevno suočavaju. Svaki put mi slomi srce kad vidim da mjesta koja sam prije posjetila više ne postoje, dok grad i zemlja nestaju malo po malo”, opisala je bivša predsjednica.

Na ovom režimu prehrane, Kolinda se dovela do savršenstva: Dvije namirnice potpuno je izbacila

Rekla je da su joj prijatelji podijelili par savjeta za sigurnost, od kojih je najvažnije da u zatvorenom prostoru uvijek bude blizu zida iza kojeg se može sakriti. “‘Pravilo drugog zida’ je minimalno što možete učiniti u slučaju udara drona, pod uvjetom da prvi zid podnese većinu snage eksplozije”, opisala je i rekla da zvuk drona podsjeća na zvuk koji proizvodi moped.

Rekla je da su ukrajinske sirene tiše, nego što su bile one u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata, ali da je primarno sredstvo za obavještavanje građana telefonska aplikacija. Građani se također oslanjaju na Telegram kanale na kojima se može pratiti kretanje MIG-ova, dronova i drugih opasnosti.

 


Komentari